Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Frama1-590x304Hrvatska je od 17. do 23. kolovoza domaćin II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži (FRAMA) koja će se održati u Kući susreta Tabor, u Samoboru. Više od 40 delegata iz 20 država diljem svijeta kroz tjedan dana raspravljat će o aktualnoj situaciji u radu FRAMA-e, a birat će se i novo međunarodno vodstvo Franjevačke mladeži koja samo u Hrvatskoj okuplja više od tisuću petsto mladih. Nakon šest godina ovo je druga međunarodna skupština koja će se održati pod predsjedanjem generalne ministre Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), Encarnacion del Pozo, uz prisutnost nekoliko članova Predsjedništva Međunarodnoga vijeća OFS-a, kao i generalnih duhovnih asistenata. Prije sedam godina u Barceloni (Španjolska) prvi put je održana međunarodna skupština FRAMA-e na kojoj se okupilo 60-ak predstavnika 25 nacionalnih bratstava. 

Uvodno misno slavlje predslavit će u nedjelju 17. kolovoza u franjevačkom samostanu u Samoboru zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. 
Međunarodni predstavnici FRAMA-e kroz tjedan će dana razgovarati o budućim koracima FRAMA-e na međunarodnoj razini, o aktualnoj situaciji u pastoralu mladih, a predviđeno je i nekoliko formativnih predavanja. Don Damir Stojić, studentski kapelan, mladima će govoriti o teologiji tijela, a Lucy Almiranez s Filipina, kao član Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a održat će predavanje “Joy of Gospel speaks to us”.

“Franjevačka mladež u Hrvatskoj zbog rada svojih članova prepoznata je i na međunarodnoj razini pa u mnogim zemljama služi kao primjer zbog brojnih akcija koje je do sada pokrenula. Raduje nas da naše napore i službu prepoznaju i naši oci biskupi koji u svim biskupijama podupiru naš rad. Crkva zna da na Franjevačku mladež uvijek može računati”, rekao je uoči početka susreta nacionalni ministar OFS-a Stjepan Kelčić.

Osim radnog dijela, u sklopu susreta predviđen je i posjet nacionalnom parku Plitvička jezera te razgledanje Zagreba, a generalna ministra Franjevačkoga svjetovnog reda Encarnacion del Pozo susrest će se i s bratstvima Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) grada Zagreba. Završno misno slavlje predslavit će 23. kolovoza u Kući susreta Tabor u Samoboru fra Jure Šarčević, novi provincijalni ministar franjevaca kapucina.

Franjevačka mladež zajednica je mladih koji se okupljaju u duhu franjevačke svjetovne karizme. Nastala je 1948. u Italiji, a odonda se proširila u preko 70 zemalja svijeta te okuplja oko 49.000 mladih. Mladi se odgajaju u odgovornosti prema raznim životnim stvarnostima po primjeru sv. Franje iz Asiza – od brige prema siromašnima i bolesnima, te razvijanja ekološke svijesti do preuzimanja odgovornosti u društvenim događajima. U Hrvatskoj postoji od 1992. godine i nastoji u duhu sv. Franje biti blizu najpotrebnijima te biti prisutna u hrvatskom društvu, zajedno s OFS-om odgovarajući na aktualna pitanja o obitelji, zaštiti voda, palijativnoj skrbi.

Međunarodnu skupštinu FRAMA-e poduprli su i hrvatske franjevačke provincije: HFP svetih Ćirila i Metoda, HFP Presvetog Otkupitelja, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatska provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša, Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Mandića te Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Preuzeto: Ika.hr

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo