Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

kondziloTradicionalni Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 43. po redu, održan je 31. svibnja u Gospinom svetištu Komušina-Kondžilo pod geslom Blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5,3). Ovaj Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije se uveliko razlikovao od prošlogodišnjih: iz solidarnosti prema svim župama pogođenima poplavama, ove godine je izostao predprogam planiran za 30. svibanj, kao i zabavni program planiran za 31. svibanj.

Ovogodišnji program je započeo pokorničkim bogoslužjem, koje je predvodio đakon Vrhbosanske nadbiskupije Marko Škraba, nakon koje je uslijedila procesija na brdo Kondžilo i sv. Misa. Oko 1100 hodočasnika je u pokorničko-molitvenom ozračju pobožno molilo i na poseban način se u molitvama sjetili svih koje su poplave pogodile i koji nisu mogli prisustvovati Danu mladih. Sveto misno slavlje je predvodio Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju 40-ak svećenika, pjesmom je animirao bend Angelus iz Dolca, a molitvu vjernika i prinos darova su pripremili mladi Kreševskog dekanata. Iako je program bio „osiromašen“, iskustva mladih su bila jaka, što se može iščitati iz izjava u nastavku.

kondzilo1Bila je to subota 31.svibnja 2014 godine. Ujutro oko 4 h autobus s mladima, krenuo je za Komušinu na 43.Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. U autobusu su bili mladi iz Sarajeva, Kiseljaka, Brestovskog i Gromiljaka. Stigli smo u Komušinu oko 8h. Bog je dao da vrijeme bud fino, bez vrućine, ali i bez oborina. Bila sam presretna vidjevši da je tu većina mojih animatora instruktora, prijateljalja sa škole animatora, nadbiskup i mnogi svećenici. Tada sam bila uvjerena da će to biti super dan. Mene je zapala čast da čitam, zajedno s Mateom Markovićem iz Zenice, prije početka procesije za Kondžilo, ispred slike Bl. Djevice Marije. Ta molitva me ispunila iznutra. Osjećala sam privlačnost prema tome mjestu, mada sam prvi put u Komušini. Svečana Sv.misa na kojoj sam prisustvovala učinila je da se zaista osjećam Božijim djetetom. Tada su krenule moje suze, suze radosnice jer sam stvorena, postojim, dišem i hodam. Suze radosnice jer imam mogućnost zagrliti tolike ljude oko sebe, one za koje znam da su uvijek tu, u poteškoćama i radostima, u trenucima kad je moja životna staza posuta kišom, ali i onda kada ju obasjava sunce. 43. Dan mladih za mene je bilo nešto veliko, tomu su najviše doprinijeli moji animatori koji su mi na kraju programa priredili iznenađenje jer putujem van BiH. Ono što sam u tom' trenutku osjećala još uvijek ne mogu opisati riječima. Ono što osjećam prema tim ljudima je puno više od ljubavi. Odlazim, ali i oni skupa sa mnom-u mislima, mom srcu i mojim molitvama. Vidjet ću ih u proljetnim cvjetovima, ljetnom suncu, jesenjoj kiši i malim bijelim pahuljama koje će na zimu plesati svoj najljepši ples. Oni su ono najljepše, najpotpunije u mom' životu. 43.Dan mladih u Komušini čini djelić moga srca. Dan mladih, dan svih onih koji su otišli tamo i doživjeli Komušinu-Kondžilo, ne kao mjesto nego kao Božiji poziv, poziv zajedništva, ljubavi i mira.
Brigita Bilić, Kiseljak

Odlazak u Komušinu je bio jedan novi doživljaj za mene, pun lijepih utisaka. Put je bio dug i naporan, ali je vrijedilo biti sudionik takvog susreta. Sve mi je bilo zanimljivo počev od odlaska na brdo Kondžilo, pa do svete Mise na kojoj sam zajedno sa svojim zborom „Angelus“ iz župe Dolac- Uznesenja BDM animirala misno slavlje pjesmom. Zaboravila sam na umor i neprospavanu noć, zbog uzbuđenja koje sam osjetila pred put. Ovaj dan će mi ostati u nezaboravnom i lijepom sjećanju. Budući da nam je ovo bio prvi put u sudjelovanju za Dan mladih, nadam se da ćemo opet doći i radujem se tome.
Margareta Pitić (11), Dolac

Bilo je lijepo na 43. Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ovo je četvrta godina i ovo je prvi put da ne pada kiša, pa je zbog toga bilo još ljepše. Nadam se da ću i narednih godina dolaziti na Dan mladih. Žao mi je što ove godine nije bilo predprograma i programa nakon sv. Mise, ali je razumljivo i zašto: molili smo za sve koji su bili pogođeni poplavama i taj osjećaj je sve prisutne ispunio osjećajem jedinstva i solidarnošću. Pozivam sve mlade da dođu i iduću godinu na Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije! Stipo Škoro, Gromiljak

Drugi put za redom sudjelujem na Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ove godine je taj susret za mene bio poseban jer sam skupa s drugim framašima iz Brestovskog i mladima iz Gromiljaka bila obučena u našu narodnu nošnju. Čitajući i prinoseći prinose darova, animirali smo liturgijsko slavlje predstavljajući tako naš Kreševski dekant. Posebno mi se svidjelo što su svi hodočasnici skupa otišli i vratili se s brda Kondžilo, kao i to što smo cijeli taj dan molitvom posebno posvetili svima koji su nastradali u poplavama koje su zahvatile našu zemlju. Već se radujem sljedećem, 44. susretu mladih naše nadbiskupije. Klaudija Vujica, Brestovsko

I na kraju, hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji 43. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, uz pozdrav - VIDIMO SE DOGODINE U KOMUŠINI!

preuzeto s: mladicentar.org

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo