Citat tjedna

"I sve što zaištete u molitvi vjerujući, primit ćete."

Mt 21,22

Prva pomisao mnogih kada čuju riječ papa je lik starca s bijelom kapicom na glavi. Ipak, jedan osobiti papa, blaženi Ivan Pavao II. uspio je svoje papinsko poslanje satkati tako da će ga se uvijek povezivati s mladima i pamtiti kao Papu mladih, ali - usudim se reći - i kao mladog papu. Ne mislim pritom na njegove godine, već na to da je, unatoč godinama, starosti, bolestima i slabosti, uvijek ostao mlad u srcu i uvijek znao komunicirati s mladima i razumijeti ih. Kroz rad s mladima, kroz susrete i neumoran dijalog s njima, papa je bio nošen mladima i tako i sam ostajao mlad.papa-pope-john-paul-2-wallpaper

 
Rođen kao Karol Józef Wojtyła, prvi papa ne-Talijan bio je po mnogočemu poseban, a plodovi njegove papinske službe bili su veliki i mnogostruki. Nosio je u sebi mladima svojstvenu želju za zajedništvom, za poštivanjem različitosti, za ispravljanjem nepravdi i širenjem mira i ljubavi. To je obilježilo cijelu njegovu službu. Niti jedan se papa nije susreo s tolikim brojem ljudi: putovao je diljem svijeta, susretao se sa mnogim ljudima iz različitih zemalja, kultura, religija. Smatrao je svojim zadatkom živjeti zajedno s ljudima, gdje god se oni nalazili, biti s njima u svemu osim u grijehu. U svojoj borbi protiv nepravde učinio je značajan korak moleći oprost za grijehe koje je Crkva počinila u svojoj prošlosti, osvrčući se na ponašanje prema Židovima, hereticima, ženama i raznim manjinama. Blaženi Ivan Pavao II., čijoj kanonizaciji idemo u susret, sam je proglasio 1338 blaženika i 483 svetaca, što je više od svih papa prije njega zajedno. Zbog tih, a i brojnih drugih djela, inicijativa, naučavanja bio je i ostao miljenik ljudi, posebno mladih.

Mladi su budućnost svijeta i Crkve

Između mladih i pape postojao je uzajaman odnos povjerenja i ljubavi. No, odakle ta silna simpatija mladih prema jednom starcu od kojeg ih dijele tolike generacije? Zašto generacijski jaz u ovom slučaju nije učinio svoje? Ovaj karizmatični papa imao je dovoljno povjerenja, poštovanja i ljubavi za mlade da su oni u njemu uspjeli prepoznati iskrenog i istinitog sugovornika. Ne nekoga tko ih kritizira i tko nema povjerenja u njih, kao mnogi stariji ljudi u odnosu s mladima. Nego nekoga tko u njih polaže svoje nade, vjeruje u njih i u njima vidi budućnost svijeta i Crkve i to im daje jasno do znanja. Na samom početku svog pontifikata izrekao je mladima poruku koja će obilježiti cijeli njegov rad: Vi ste budućnost svijeta, nada Crkve! Vi ste moja nada! Nije čekao da mladi dođu k njemu, već im je prvi pošao u susret. U svim svojim pastoralnim putovanjima, u svim zemljama koje je posjetio, tražio je poseban susret s njima - želio je razgovarati s njima, čuti ih i odgovoriti na njihova pitanja i očekivanja. Govorio im je: Nije najvažnije ono što ću ja vama reći, puno je važnije ono što vi meni imate reći. Nije nužno da mi to izrazite riječima - govorite mi svojom prisutnošću, pjesmom, plesom, predstavom, entuzijazmom. Htio je čuti mlade, ne samo slušati, nego zbilja čuti i zato ih je poticao da se izraze na koji god način žele i mogu. Bilo mu je istinski stalo do poruke koju mu žele prenijeti.

Najljepši dar mladima

Najljepši i najplodniji dar koji je blaženi Ivan Pavao II. darovao mladima svakako je Svjetski dan mladih, koji je službeno započeo 1986. godine. Taj se Dan svake godine obilježava na Cvjetnicu, a svake je druge ili treće godine zajednička proslava kada se mladi iz cijeloga svijeta okupljaju u nekom gradu slaveći Boga. Svaki susret događa se u drugom gradu – tako je prvi, na primjer, bio u Buenos Airesu, posljednji je bio u Rio de Janeiru, a sljedeći će biti 2016. godine u Krakówu. Svjetski dan mladih za papu je bila prilika da se obrati mladima cijeloga svijeta, da im se stavi na raspolaganje i da im približi Krista koji je odgovor na sva njihova traganja. Omogućio je mladima širom svijeta da se susretnu s Kristom, da kroz druženja upoznaju različite kulture, da razmijenjuju mišljenja i da se osnaže u vjeri. Papa je bio prisutan na svakom susretu, željan dijaloga s mladima i taj osjećaj je bio obostran, što potvrđuju milijuni mladih koji su prisustvovali svakom Svjetskom danu mladih.

Isus je taj kojeg tražite

Papa je znao što je mladima na srcu, koje su njihove težnje, njihovi strahovi i njihova nadanja, i znao je da je odgovor na sva njihova pitanja samo jedan: Isus Krist. Ta se pronicljivost može pročitati i u njegovim riječima: Isus je taj kojeg tražite kada sanjate o sreći; on je taj koji vas čeka kada vas ne zadovoljava ono što ste pronašli; on je ljepota koja vas tako privlači; on je taj koji u vama budi žeđ za radikalnošću i ne dozvoljava vam da olako idete u kompromise; on vas prisiljava da odbacite maske koje čine život lažnim; on je taj koji čita u vašem srcu najistinskije odluke koje drugi žele ugušiti. Papa je znao što mladi traže i znao je gdje to mogu pronaći, stoga je bio neumoran u svom nastojanju da ih privuče Kristu.

Zbog njegove spontanosti, iskrenosti, srca punog nade i povjerenja i zbog svega do sada rečenog - što je ipak samo mali dio jednog velikog života - ovaj izuzetni papa opravdano može biti nazvan i u povijesti zapamćen kao mladi papa i Papa mladih. S tim u svezi, njegov rad s mladima je zasigurno bio jedan veliki komad staze na njegovom putu do svetosti.

Autor: Katarina Cesarec/pastoralmladih.hr

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo