Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ofs medjMeđugorje - Pedesetak duhovnih asistenata koji animiraju bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (FRAMA) u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okupili su se po sedmi put na godišnjem nacionalnom tečaju. Susret se održava od 25. do 27. veljače u Međugorju s temama "Uvođenje u Franjevačke izvore" i "Noviji dokumenti o Franjevačkom svjetovnom redu i Franjevačkoj mladeži".

Program je započeo u ponedjeljak 25. veljače 2013. u popodnevnim satima okupljanjem i molitvom srednjega časa u Dvorani Ivana Pavla II. kraj međugorske župne crkve. Moderator rada je bio fra Danijel Rajić OFM, nacionalni duhovni asistent OFS-a u BiH, a okupljene su pozdravili fra Josip Vlašić, OFM, nacionalni duhovni asistent FRAMA-e u BiH, fra Marinko Šakota, međugorski župnik, te fra Zvonimir Brusač, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj.

Predavanje "Predstavljanje Franjevačkih izvora" održao je fra Pero Vrebac voditelj višegodišnjeg projekta prevođenja, uređivanja i izdavanja "Franjevačkih izvora". U uvodnom je dijelu iznio sadržaj "Franjevačkih izvora" koji obuhvaća pisana vrela iz prvih 150 godina franjevaštva. Potom je slušateljima približio dosadašnje hrvatske prijevode "Franjevačkih izvora" i istaknuo specifičnosti ovog prijevoda koja se sastoji ponajprije u kritičkim verzijama izvornih tekstova koji su se prevodili. Potom je započeo pojašnjavati specifičnosti pojedinih franjevačkih spisa, preporučujući duhovni asistentima da u svojem radu s bratstvima OFS-a i FRAMA-e ponajprije započnu s Franjinim pismima, posebno Pismom vjernicima, zatim s Opomenama, jer su ti spisi izvori promišljanja i duhovnosti sv. Franje, a tek onda s Pravilom i životopisima sv. Franje.

Nakon predavanja i kratke diskusije program je nastavljen misom s vjernicima u župnoj crkve, a potom je uslijedilo i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. U utorak 26. veljače je predviđen nastavak rada na upoznavanju "Franjevačkih izvora" i predavanje o "Osnivanju novog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda", dok je za srijedu 27. veljače predviđeno predavanje o "Smjernicama za osnivanje novog bratstva Franjevačke mladeži". (kta/ika)

 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo