Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

19. ša

Protekloga vikenda, od 5. do 7. studenoga 2021., Konvikt Franjevačke klasične gimnazije u Visokom postao je dom za 62 framaša iz naše provincije. Geslo ove XIX. Franjevačke škole animatora Frame Bosne Srebrene bilo je "Hvala ti što sam stvoren tako čudesno" (Ps 139, 14).

Program je započeo u petak igrom upoznavanja te svetom misom koju je predslavio područni i nacionalni duhovni asistent, fra Davor Petrović. Prvu večer predavanje je na temu gesla ove Škole animatora održao fra Silvio Zlatarević, duhovni asistent Frame Kiseljak. Fra Silvio se kroz ovu temu dotaknuo i svoga životnoga puta te nas svojim primjerom potaknuo na spremnost za sve što nas tek čeka u životu. Večer smo nastavili u veselom tonu igrajući igru Ne zaboravi stihove, gdje nije nedostajalo pjesme i smijeha.

Subota je počela zajedničkom molitvom časoslova, a nakon toga je uslijedilo predavanje Animator – Tko? Što? Kako? koje je održao Ivan Pilić, područni voditelj formacije. Ivan je istaknuo mnoge osobine animatora, oduševljenost i Kristov žar koje treba nositi u srcu i prenositi ih drugima - u svakome trenutku svoga života! Nakon toga, održana su četiri kružna predavanja na teme: Vježbe komunikacije, Odabir teme i literature, Tijek i vođenje susreta i Mediji. Ova su predavanja ponudila animatorima ono temeljno znanje iz svake oblasti framaške formacije, a upravo se to znanje treba pronositi u sve sfere života. Nakon ručka i zasluženog odmora, uslijedio je rad po grupama. Svaka je grupa imala zadatak pripremiti susret na određenu temu, a pritom upotrijebiti sve ono što su naučili. Teme su bile raznolike: Sveti Franjo - sin bogatog trgovca, Ogovaranje - riječ ubija, Sveti Franjo - sluga bogatog gospodara, Sveta Mala Terezija - Ruža Isusova te Poziv na svetost. Okončali smo taj rad po grupama svetom misom i klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio fra Davor Petrović, a nakon toga smo se zabavili u našem holu Konvikta uz veselu igricu Čovječe, ne ljuti se.

U nedjelju su grupe imale priliku prezentirati svoje pripremljene susrete, a nakon popunjavanja anketa uslijedila je dodjela diploma i priručnika za animatore Ne samo sebi živjeti. Svoje druženje smo završili svetom misom i tako je okončana još jedna, XIX. Franjevačka škola animatora.

Na koncu želim čestitati mladim animatorima na uspješno odrađenom projektu i zahvaliti Bogu što nas je okupio u velikom broju. Neka nam ova Škola bude na izgradnju, a nadam se da će framaši prenijeti svoje znanje, iskustvo i talente diljem naše Bosne Srebrene!

Ana Jurić, područna predsjednica

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo