Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

father and son 2258681 1920

U šapatu tišine i melodiji riječi, u šutnji i razgovoru, u glasovima sestre kiše i brata vjetra, u smijehu i plaču braće sunca i mjeseca, u pogledu sestara zvijezda… u mirovanju i drhtanju sestre i majke zemlje, u zdravlju i bolesti, u svakome i u svima, u svemu, čujem Tvoj glas Gospodine.

Svaki čovjek i ti, dragi čovječe, ovaj i svaki dan, je jedinstven, neponovljiv, bitan… upisan u Božje Srce i u Božji dlan. Tebi i svima darivam obilje Božje milosti. Darivaj svakom čovjeku i svakom danu najbolji dio sebe, budi s ljubavlju odgovoran. Ne boj se, ja sam s tobom, svjedok si moje, Božje, ljubavi među ljudima, osoba mira i dobra. Ja i ti, dobri čovječe, gradimo mostove povjerenja, polja nade i bedeme vjere na putu u Očev dom. Na stazama trnja i ruža, krvi i znoja, patnje i radosti, umora i odmora, sa mnom si bratu čovjeku i braći ljudima suputnik i supatnik, djelitelj i množitelj blagoslovljene običnosti svakidašnjice ispunjene srećom i tugom. Sretan sam biti s tobom i u tebi, dijeliti tvoju intimu, umnažati tvoja dobra djela, mojom voljom upravljati tvoje misli i korake, zajedno biti u Betlehemu, na Kalvariji i u Uskrsnom jutru. Zahvaljujući našoj bliskosti želim, hoću, mogu i trebam živjeti s tobom, sa svakim čovjekom i među svim ljudima, da budete kao i ja u svijetu, a ne od svijeta, da dođe kraljevstvo Božje i bude kako na nebu tako i na zemlji. Želim da svaki čovjek i svi ljudi svaki dan žele i čine dobro i šire mir. Moja pomoć, blagoslov i suradnja ne izostaju. Trebam tvoje i vaše otvoreno srce za svoj dom i dom bližnjih, jer svaki čovjek i život, svaki tren i dah, su Božji blagoslov i dar tebi, svakom i svima.
Gledam i vidim djela Gospodnja. Slušam i čujem Riječ Gospodnju. Vrijeme i trenutci upisani u Vječnost. Kuća sagrađena na kamenu. Pijesak mi prolazi kroz prste. Gospodin me potiče i hrabri ostavljati tragove ljubavi među ljudima u darovanom vremenu i prostoru; pozvan sam i odabran od Ljubavi birati Ljubav! Biram Ljubav! Biram Život! Biram brata čovjeka! Biram sebe u Ljubavi i Ljubav u sebi. Zato mi Gospodin dariva braću, Brat je, Spasitelj i Prijatelj braći i meni da živimo jedni s drugima i jedni za druge. Božja ljubav naš i moj život, naše i moje dane dariva blagoslovima Božjih ruku! Naša i moja krhkost u sigurnoj nježnosti Božjih zagrljaja.
Svakidašnjica običnosti u bojama duge, mirisima godišnjih doba, u pobjedama i porazima, usponima i padovima, sumnjama, vjeri, molitvama, susretima koji obogaćuju… U susretima s Bogom, čovjekom i ljudima, sa svim Božjim stvorenjima i sa samim sobom, svjedočimo djelotvornu vjeru, nadu, ljubav. Svaki je prostor i dan, svako vrijeme, njihovim suvremenicima lijepo i teško, i uvijek blagoslovljeno. Naši su životi i dani ispunjeni nesebičnim sebedarjem ili sebičnošću, pohlepom, bahatošću, ravnodušnošću koja ubija. Na ispitu je čovječnost na djelu, plemenitost i hrabrost dobrote koja mijenja čovjeka i svijet. Suosjećanje i pomoć potrebnima dariva svima radost, zadovoljstvo, mir. Što god s ljubavlju činimo jednom od najmanje braće, Gospodinu činimo. Mi i ja, najmanji od najmanjih, srdačno zahvaljujemo Gospodinu i braći da još jednom i bezbroj puta osjećamo da je blaženije darivati nego primati, da zajedno plačemo suzama tuge i sreće, gradimo porušene domove i mostove, palimo vatru ispod pepela, da naše misli, riječi, želje, djela i propusti, s Božjom pomoći, ozdravljaju bolesne, tješe klonule, jačaju slabe, vraćaju nadu u ljudskost, i da već danas s vjerom i povjerenjem živimo bolje sutra.

Glas Tišine. Šutnja riječi. Majka i sestra zemlja miruje i drhti. Brat nebo govori, šuti, plače. Sestre bolesti i sestrica smrt u zagrljaju brata Života. Cjelovi Vječnosti. Cvjetanje vjere, ljubavi, nade. Molitve zahvalnosti! Gospodin među nama i u nama, u meni. Božja blizina. Rukopisi srca, hvalospjevi duše!
Gospodine Bože! Hvala Ti što je svaki čovjek i ja, život i dan, svi i sve, u Tvojoj ljubavi, milosti, milosrđu, providnosti, mudrosti. Jaki u svojoj slabosti želimo, možemo i hoćemo s Tobom radosno živjeti Radosnu vijest. Ponizno se klanjajući zahvaljujem Ti što svaki dan krećući ispočetka kao brat Franjo, biramo Ljubav!

Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo