Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

119

Proteklog vikenda, od 30. do 31. siječnja 2021., u prostorijama franjevačkog samostana u Visokom održana je Područna godišnja skupština Frame Bosne Srebrene. Zbog situacije izazvane virusom COVID-19 područno vijeće je suzilo program na samo dva dana, ali opet ispunjena raznim aktivnostima.

Program je započeo susretom framaša te uvodnim pozdravom područnog vijeća, nakon čega je uslijedila igra upoznavanja, a time i zbližavanja nazočnih framaša. Sve je to bilo uvertira u ono što slijedi, a to je okosnica cijelog ovog susreta, odnosno čitanje godišnjih izvještaja mjesnih bratstava za 2020. godinu. Iako iscrpljujuće, slušanje izvještaja je vrlo korisno. Sve Frame mogu učiti jedna od druge, jedna drugoj biti primjer te iskustvo jedne može biti plan druge. Čitanje izvještaja je bilo podijeljeno u dva dijela: prvi dio je bio odrađen prije večere i mise, a drugi nakon. Na misi nas je fra Davor Petrović, područni duhovni asistent, potaknuo probuditi Boga u sebi, a to znači postati svjestan Božje prisutnosti u nama i za nas, pored nas i među nama. „Za mnoge Bog spava jer su oni uspavali vlastitu savjest; Bog hoće da ga u svim životnim situacijama dozivamo.“, dodao je fra Davor. Misno slavlje su animirali sudionici skupštine. Budući da je Frama prošle godine napunila 25 godinu, odlučili smo to i proslaviti za vrijeme večere. Nakon drugog dijela izlaganja izvještaja, uslijedila je vesela večer koju je pripremio Ivan Pilić, područni voditelj formacije. Molitvom u samostanskoj kapelici završio je prvi dan ovogodišnje skupštine.

25

Nama, framašima, je nezamislivo dan zpočeti bez molitve, stoga je drugi dan počeo, kako je prvi završio, okupljanjem framaša u kapelici. Nakon molitve i doručka područna predsjednica, područni voditelj formacije i područni duhovni asistent su pročitali svoja izvješća o radu Frame Bosne Srebrene te njezinoj formaciji. Plenumom, u kojem smo rješavali problemske situacije u mjesnim bratstvima i izglasavali smjernice za tekuću godinu, je završio radni dio programa, dok je svetom misom u 12 sati i ručkom nakon završena cijela ovogodišnja skupština.  

Smjernice, koje su izglasane na ovogodišnjoj skupštini te koje će područno vijeće nastojati provoditi u suradnji s mjesnim bratstvima, glase:

  • Neka se mjesna bratstva u dogovoru s duhovnim asistentom više povežu s mjesnim OFS-om kroz različite susrete, hodočašća i molitvu s ciljem poticanja framaša na prelazak u OFS.
  • Neka se projekt Frama Angelus nastavi održavati od rujna do prosinca s ciljem boljeg povezivanja bratstava kroz zajedničke projekte i susrete!
  • Neka se mjesna bratstva potrude održavati susrete posvećene promociji duhovnih zvanja!
  • Neka mjesna bratstva u svojim župama nastoje organizirati molitveno bdjenje „Holywin“ uoči blagdana Svih svetih.
  • Neka se mjesna bratstva potrude posjetiti i pružiti pomoć starijim i potrebitim u svojoj župi kroz posjetu staračkim domovima, humanitarnim akcijama za blagdan, itd.!
  • Neka se mjesna bratstva potrude održavati susrete s djecom mlađeg uzrasta, kroz različite radionice kako bi ih upoznali sa životom i djelom sv. Franje i Frame!
  • Neka područno vijeće Frame Bosne Srebrene nastavi izdavati časopis, godišnjak Svjetionici zbog boljeg upoznavanja i promocije Frame.

59

Ovogodišnja područna skupština bila je izrazito posebna zbog jedne vrlo bitne stvari. Naime, na skupštini je predstavljen novi časopis Svjetionici, kojeg je područno vijeće Frame Bosne Srebrene izdalo o 25. obljetnici postojanja Frame. Budući da je časopis zamišljen kao godišnjak, nadamo se kako će redovno izlaziti svake sljedeće godine. U ovogodišnjem izdanju u časopisu se mogu pronaći razne teme; predstavljanje svih mjesnih bratstava, svjedočanstva nekadašnjih framaša, intervju s područnim duhovnim asistentom i drugo. Nadamo se kako će časopis ubrzo stići u vaše ruke, kako ćete uživati čitajući ga te kako će vas oduševiti.

54

Zahvaljujemo, najprije, dragom Bogu što nam je cijelo vrijeme davao snagu i radost i što je sve uspješno završilo, zatim svima onima koji su nam pomogli pri organizaciji skupštine te svim framašima koji su nazočili, dijelili svoja iskustva i upijali nova znanja.

U današnjem svijetu, kad je virus zaustavio mnoge aktivnosti, nadamo se kako je ova skupština, iako sužena programa, donijela svima novu svježinu i vjetar u leđa te kako je bila na korist svim sudionicima.

Mir i dobro!

Područno vijeće Frame Bosne Srebrene

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo