Citat tjedna

"U sutonu života bit ćemo suđeni po ljubavi."

sv. Ivan od Križa

0454afd1 a78c 4822 a769 7dd7a2175a69„Ništa nije zaista naše dok to ne podijelimo“, geslo je koje je pratilo skoro 100 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine te četvero iz Frame Hrvatska na IX. Nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima. Seminar se održao proteklog vikenda, u Međugorju, u dvorcu kod Nancy i Patricka koji su zaista učinili da se ova tri dana osjećamo kao kod kuće.

U petak, nakon prijava, puta križa, svete mise te zajedničke večere službeno je započeo seminar uvodnim pozdravima i kratkim upoznavanjem. Ta večer bila je usmjerena za razmišljanje na temu gesla seminara, a u tome nam je pomagao fra Jozo Hrkać, duhovni asistent Frame Posušje. Fra Jozo nam je kroz primjere iz Biblije, ali i primjere iz vlastitog života, približio što to ustvari znači da ništa nije moje, dok to ne podijelim s drugim.

b2005334 5138 430f b745 2e24ab00292eSubotu jutro započeli smo poticajnim svjedočanstvom naših domaćina Nancy i Patricka, a zatim je uslijedio radni dio seminara. Započeli smo ga s uvodnim predavanjem nacionalne voditeljice formacije, Bernarde Buljan, na temu „Služba voditelja formacije i put poziva“. Kroz svoje predavanje, Bernarda nas je podsjetila na onu glavnu ulogu i zadaću voditelja formacije u bratstvu Frame i životu framaša. Zatim su uslijedila kružna predavanja na kojima smo detaljnije razradili i razgovarali o razdobljima koja jedan framaš prolazi u Frami: razdoblje upoznavanja s bratstvom, razdoblje priprave za obećanja i razdoblje produbljivanja vlastitog poziva. Predavačice su bile Marina Jurić, nacionalna potpredsjednica, Ana Marija Nuić, područna tajnica Frame Hercegovina i Ivana Miličević, područna voditeljica formacije Frame Hercegovina. 

Nakon predavanja, došlo je vrijeme za rad po grupama. To je vrijeme gdje framaši međusobno razgovaraju o stanju u svom bratstvu, iznose pohvale, kritike, ideje, savjete te ukoliko postoje i probleme, za koje zajednički pronalaze rješenja. Zatim smo se uputili na krunicu i svetu misu, nakon čega nas je čekala malo drugačija subota večer nego inače. Otišli smo u prostorije Radiopostaje Mir Međugorje gdje smo imali predstavljanje priručnika za zabavne susrete, koji nam je predstavila Ana Marija Marijanović, bivša nacionalna voditeljica formacije. Ana Marija nas je uvela u sami nastanak i izradu priručnika te objasnila upute za korištenje priručnika prilikom pripreme zabavnog susreta, ali i primjerima pokazala kako to izvesti u našim bratstvima.

b4a9b8fd e703 49bf 8c90 7a9f74caa3f1Zadnji dan seminara imali smo priliku čuti predavanje Marijane Barać, bivše predsjednice Frame Hercegovina, koja je po struci psiholog, a tema predavanja bila je obitelj. To je bilo interaktivno predavanje gdje su i framaši iznosili svoje stavove, mišljenja, pogled na obitelj, neke probleme u odnosima s kojima su se susretali kroz odrastanje, te zajednički o njima raspravljali, pronalazili polazišta tih problema te dolazili do zajedničkih rješenja.

Nakon predavanja, uslijedio je kratki plenum po grupama, zajednički odlazak na svetu misu u župnu crkvu, a zatim zajednički ručak, nakon kojeg su se framaši razišli svojim kućama te ispunjeni, obogaćeni i s nekim novim idejama vratili u svoja bratstva.

Emili Ibrulj, nacionalna tajnica Frame BiH

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2020 All Rights Reserved. Design and development logo