Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

 

Međugorje-U razdoblju od 8. do 10. studenog 2013., pod geslom „Evanđelje i život“ u Kući mira u Međugorju, održan je Nacionalni seminar trajne formacije Trećeg svjetovnog reda (OFS), u organizaciji Hercegovačkog područnog bratstva. Voditelj seminara, kojemu je prisustvovalo oko 50 trećoredaca iz cijele Bosne i Hercegovine, bio je fra Ante Vučković, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Na samom početku seminara, prisutne su pozdravili nacionalna ministra Nives Kanevčev, ministra Hercegovačkog područnog bratstva Marija Brekalo te ministar bosanskog područnog bratstva „Kraljice Katarine“ Željko Majdandžić. Seminaru su prisustvovali i fra Ljubo Kurtović, nacionalni duhovni asistent OFS-a te fra Danijel Rajić, nacionalni duhovni asistent Frame i područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene.

Tijekom trodnevnog boravka u Međugorju, sudionici su mogli čuti fra Antina razmišljanja o grijehu zavisti te odnosu vjere i nevjere. U predavanju, koje je temeljeno na rečenici iz Evanđelja „Znao je doista da ga glavari svećenički bijahu predali iz zavisti“ (Mk 15, 10), fra Ante je objasnio uzrok grijehu zavisti, opasnosti koje izaziva te način na koji mu se treba oduprijeti. Razlog javljanju zavisti jest osjećaj zakinutosti,  misao da je drugi primio više od nas i da posjeduje ono što nama pripada. Zbog toga zavist ima rušilački karakter. Pod krinkom pravednosti, teži uklanjanju osobe kojoj se zavidi. Zavisti se treba oduprijeti spoznajom da je Bog milosrdni otac koji je svakomu udijelio darove i talente koji se trebaju otkrivati, razvijati i dijeliti. Iz darivanja se javlja osjećaj zahvalnosti. „Ako smo pak sami predmet zavisti, na nju trebamo odgovoriti ljubavlju i pogledom usmjerenim Ocu zbog kojeg smo to što jesmo.“ Također je govorio o razlici između ljubomore i zavisti: „Zavist je ljudska žudnja za onim što ima netko drugi. Ljubomora je strah da ću izgubiti ono što ja imam.“

U drugom predavanju , pod nazivom  „Vjera u nevjeri“, fra Ante je istaknuo da nevjernik uvijek stoji u sredini  ističući sebe, dok vjernik uzmiče i stavlja Boga u središte.

Seminar je također pratio i molitveni program župne crkve u Međugorju te su sudionici imali priliku ostvariti i osobni susret s Kristom i Majkom Marijom kroz euharistijska slavlja, sakrament ispovijedi, klanjanje pred Presvetim te odlaskom na Brdo ukazanja.

 

 Marija Puljić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo