Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ob13319

Svečanost posvećena 800. obljetnici susreta sv. Franje i sultana al-Malika al-Kamila upriličena je od 1. do 3. ožujka u dvama egipatskim gradovima Damietti i Kairu. Glavni organizator jubilejskoga susreta bila je egipatska franjevačka provincija Svete Obitelji.

Grad Damietta bila je domaćin svečanosti otvaranja trodnevnoga događaja uz 800. obljetnicu susreta sv. Franje Asiškog i sultana al-Malika al-Kamila. Na tom su događaju bili nazočni guverner Damiette Manal Awad Mikha, apostolski nuncij u Egiptu mons. Bruno Musaro, generalni ministar Franjevačkoga reda fra Michael A. Perry, vikar kustodije i generalni vizitator egipatske provincije fra Dobromir Jazstal, provincijal franjevačke provincije u Egiptu fra Kamel Labib, potom diplomati, predstavnici lokalne vlasti, redovnici i redovnice iz cijeloga Egipta, delegacije franjevaca iz cijeloga svijeta te vjernici laici svih uzrasta i narodnosti.

Skup sjećanja na povijesni susret iz 1219. godine organiziran je u četvrti Ras El-Bar grada Damiette, na mjestu gdje rijeka Nil utječe u Sredozemno more. Govornici su se smjenjivali uz igrokaz o susretu svetoga Franje i sultana, u izvedbi muslimanske i kršćanske djece pod ravnanjem nekolicine redovnica. Provincijal fra Kamel Labib podsjetio je nazočne na važnost provedbe u djelo svega što je ovom prigodom izrečeno. Na taj način može se, učeći iz toga izvanrednoga susreta, započeti svaki novi dan. Posebno je zahvalio građanima Damiette koji su u velikom broju nazočili svečanosti.

Posebni izaslanik pape Franje na svečanosti obilježavanja 800. obljetnice susreta sv. Franje i sultana bio je prefekt Kongrefacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri. On je u svom obraćanju pozvao na mir, započevši govor arapskim riječima „Assalam alaikum”, što bi na hrvatskom jeziku značilo „Mir bio s tobom.” „Danas želimo pozdraviti taj mir koji, čvrsto sam uvjeren, Gospodin želi dati srcima svih nas koji smo ovdje okupljeni i cijelomu čovječanstvu”, rekao je kardinal Sandrini.

Svečanost je završena razmjenom darova i kratkom molitvom sa svijećama koje su bile izrađene posebno za ovaj susret. „Ovaj nam je susret prevažan, zbog toga što uvijek postoji susret s Bogom. Ovo je prilika da oživimo izvorni Laudato si, odnosno Pjesmu stvorova, kako bismo ponovno otkrili da je Bog prisutan u svakoj osobi. To nije vjersko pitanje, nego pitanje identiteta i budućnosti čovječanstva. Na taj način otkrivamo jedini stvarni identitet na koji smo pozvani: da budemo Božja djeca”, izrekao je ovom prilikom general Franjevačkoga reda fra Michael A. Perry. Isti je stav general fra Michael izrazio i prilikom bratskoga susreta provinciji Bosni Srebrenoj u rujnu 2018. godine, razgovarajući s predstavnicima muslimanske i drugih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Drugoga dana svečanosti, u subotu, 2. ožujka, na sveučilištu Al-Azhar upriličeno je predavanje za oko 600 uzvanika, muslimana i kršćana, redovnika obiju vjera i studenata, muškaraca i žena. Predavanje je održano u nazočnosti predstavnika Velikoga imama Ahmada al-Tayeba, velikoga šeika sveučilišta Al-Azhar i drugih velikodostojnika ovoga sveučilišta. Govornici su razvili predavanje o muslimanskoj tradiciji u svjetlu dijaloga te o nedavno potpisanoj deklaraciji iz Abu Dhabija koju su potpisali Sveti Otac Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad al-Tayeb. „Velika je radost što se možemo prisjetiti susreta od prije 800 godina u Damietti i to u svjetlu zagrljaja velikoga imama i pape Franje u Kairu, koji su ponovili u Rimu i zapečatili u Abu Dhabiju. U svjetlu tih susreta mislim da će za budućnost biti važno zajednički stvarati prilike za razmatranje ove zajedničke deklaracije i njezinih bitnih sastavnica, naročito zajedničku vjeru u Boga stvoritelja i dimenzije religijskih sloboda te zaštitu manjina kako bi se razvio prostor za akciju, u kojem će biti moguće ostvarivati dobro svih ljudi”, prokomentirao je kustod fra Francesco Patton.

Svečanost zatvaranja trodnevnoga skupa održana je u katedrali sv. Josipa, sjedištu Uprave franjevačke provincije u Kairu. Pontifikalnu svetu misu predvodio je kardinal Leonardo Sandri, koji je nazočnima udijelio apostolski blagoslov u ime pape Franje. „Susret je bio proročki događaj za ostvarenje novoga svijeta za koji se nadamo da postoji među vjerskim zajednicama. To je svijet mira, dijaloga, razumijevanja, a nipošto svijet nasilja, kamo li nasilja u ime Boga. To je svijet koji ne uključuje terorizam ni uporabu sile. Molimo Boga za ovo, u zajedništvu s Asiškim siromaškom, koji je došao ne noseći ništa doli svoje tijelo ujedinjeno s tijelom Kristovim”, rekao je kardinal Sandri.

Izvor: Svjetlo riječi

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo