Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ssf231018

Davne 1926. papa Pio XI., potaknut željom da se Radosna vijest navješćuje među ljudima koji ne poznaju Krista ili su u materijalnoj oskudici, utemeljio je Svjetski dan misija koji se obilježava predzadnje nedjelje u listopadu.

Ovogodišnja 92. Misijska nedjelja posebno je znakovita i svečana za nas, Školske sestre franjevke (ŠSF) Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina. Naime, tri su sestre Provincije 21. listopada u sarajevskoj prvostolnici tijekom večernjeg euharistijskog slavlja, koje je predslavio Vinko kardinal Puljić, primile misijski križ kao znak misijskog poslanja i službe koju će uime svoje Zajednice započeti i vršiti u Ugandi (Afrika).

Kardinal Puljić je, započinjući liturgijsko slavlje, kazao da je simbolično odabrao predslaviti u misnici koju je na dar dobio u Rwandi, susjednoj zemlji kamo sestre misionarke odlaze. Uz Kardinala suslavili su brojni svećenici, a nazočile su također vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović, provincijska predstojnica Splitske provincije s. Andrea Nazlić u pratnji s. Samuele Šimunović, misionarke u DR Kongu, provincijska predstojnica Mostarske provincije s. Zdenka Kozina u pratnji svoje zamjenice s. Petre Bagarić, mnoge naše sestre i one drugih redovničkih družbi koje djeluju u Sarajevu te vjernici koji su molitvom htjeli podržati hrabri iskorak sestara misionarki. Nakon naviještenih svetopisamskih čitanja s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, predstavila je ukratko sestre misionarke i sažela pripremni put misijskog djelovanja.

Sestra Ivka Lučić rođena je 1970. u Kotor Varošu od oca Joze i majke Marije. Članica je Družbe od 1990. Nakon završenog studija Religiozne pedagogije i katehetike radila je kao vjeroučiteljica u Hrvatskoj i Austriji. Obnašala je službu kućne predstojnice, odgojiteljice postulantica, novakinja i juniorki. Sestra Elizabeta Žuljević, krsnim imenom Ankica, rođena je 1997. u Vitezu od oca Ivice i majke Kristine. Novicijatom 2001. započinje svoj redovnički život. Diplomirana je teologinja te je kao vjeroučiteljica djelovala u Hrvatskoj, a kao odgojiteljica u Visokom. U Provinciji je obnašala službu kućne predstojnice. Najmlađa među sestrama, s. Franciska Ivanović, krsno Slađana, rođena je 1987. u Busovači od oca Dragana i majke Slavice. Od 2012. članica je spomenute redovničke zajednice, a završila je studij socijalnog rada. Sestrama Bosansko-hrvatske pridružit će se u Ugandi njihova susestra iz Mariborske provincije, s. Urša Marinčič.

Sestre će, pozivom nadbiskupa Paula K. Bakyenga (nadbiskupija Mbarare) i fra Ivice Perića, misionara u Rwandi, te suglasnošću naše Vrhovne i Provincijske uprave, započeti svoje djelovanje u Župi sv. Franje Asiškog u Rushooki (Uganda) kamo bi trebale stići već 26. listopada ove godine. Njihovu hrabrost služenja istaknuo je kardinal Puljić u svojoj homiliji. Kazao je kako one u Ugandu odlaze živjeti i svjedočiti, ali da u tome nisu same. „Ovdje ćemo trajno pokretati molitvu i izraz blizine vašem poslanju“, ohrabrio ih je Kardinal potaknuvši ih da u srcu čuvaju svoj bosanski-hrvatski mentalitet, ali da kušaju suživjeti se s narodom među koji idu, ne namećući im ništa svoga doli proročkog navještaja i ljubavi prema bližnjemu. Sestre će, kako veli Uzoriti, kao znakom svjedočiti svojim redovničkim odijelom, ali tamo kamo idu najčešće će biti dovoljno da budu ono što jesu – Kristove te da poput Djevice Marije, čije ime nose, djeluju po nadahnuću majčinskog srca, srca koje zna voljeti čovjeka. Kardinal Puljić je nakon prigodne homilije prozvao sestre te je svakoj udijelio blagoslovljeni misijski križ koji im je predala s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica.

Pred kraj liturgijskog slavlja okupljene je pozdravio katedralni župnik vlč. Mato Majić. Uputio je čestitku sestrama misionarkama, njihovoj Provinciji, ali i Nadbiskupiji. Isto je učinio i mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj PDM-a u BiH. Naglasio je kako sestre odlaze u prvu misijsku postaju svoje Provincije u izrazitom misijskom ozračju jer je papa Franjo proglasio Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. u kojem će se proslaviti 100 godina Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud – poticaja za misionarsko naviještanje Evanđelja. Biskupi Biskupske konferencije BiH početkom listopada proglasili su tim povodom misijsku godinu koja traje do listopada 2019.

Gledajući fizičkim očima sestre misionarke odlaze među nepoznate ljude, u strani kraj, drugu kulturu, jezik i običaje, ali promatrajući okom vjere one idu k braći i sestrama u Kristu. Stoga je mons. Tunjić istaknuo: „Sestre, vaš odlazak u misije i vaš krepostan život uljepšat će život Crkve u Ugandi, pomlađivat će vašu redovničku zajednicu i obnavljat našu mjesnu Crkvu“. Potičući sestre da pišu za misijski list Radosna vijest, ali i osobne dnevnike, naveo je kao primjer sl. Božjeg Antu Gabrića i fra Stojana Zrnu čiji su zapisi „pravi dragulji svjedočanstva jednog vremena i misijskog djelovanja“. Hrabri sestarski iskorak i misijsko djelovanje mons. Luka Tunjić stavio je pod zaštitu sv. Male Terezije, zaštitnice misija, i bl. Marije Propetog Petković, zaštitnice misija u BiH.

U molitvenom duhu nastavio je svoje pozdravljanje također vlč. Anton Štefan, nacionalni ravnatelj PMD-a u Hrvatskoj, kazavši kako će najjače biti na koljenima. On, iz 18-godišnjeg misijskog iskustva u Beninu, posvjedočio je da im neće biti lako te da je važno u Boga stavljati svoje pouzdanje. Tako će moći dati sve za ljude kojima idu. Našalio se upitavši glasno ono što se zasigurno svatko od okupljenih potiho pitao: „Što im je to trebalo – tim ženama, sestrama da idu tako daleko?“ Vlč. Anton je čestitajući sestrama i odgovorio na to pitanje: „Isusu se ne može odoljeti, ne može se odoljeti ljubavi prema ljudima! Zato, sestre, budite radosne, a mi ćemo biti uz vas.“

Osim nacionalnih ravnatelja PMD sestre misionarke također je pozdravio i dijecezanski ravnatelj i župnik u Lepenici fra Stipan Radić naglasivši da je odaziv triju novih misionarki veliko obogaćenje za sveopću i mjesnu Crkvu. Svoju čestitku je potkrijepio riječima sestara misionarki koje su upućivale ovih dana u intervjuima: „…ne bojmo budućnosti. Nije važno gdje smo i koje poslanje vršimo, nego je bitno da tamo gdje jesmo živimo dosljedno svoj poziv i ljudima donosimo nadu. Svojim snagama ne možemo ništa učiniti, nego u svemu što činimo, moramo se osloniti na Božju snagu i tražiti Njegovu volju“.

Riječi zahvale na kraju je izrekla s. Kata Karadža, provincijska predstojnica. „Događaj odlaska sestara u misije u Afriku nadahnut o 75. obljetnici provincije, 200. obljetnici rođenja naše utemeljiteljice Majke Margarite Pucher, a odjelotvoruje se u Jubilarnoj 150. obljetnici ustanovljenja Družbe. Veliki je izazov i iskorak krenuti u nepoznato“, kazala je s. Kata citirajući zatim papu Franju u Apostolskoj pobudnici Radujte se i kličite o pozivu na svetost u suvremenom svijetu: „Bog je uvijek novost, onaj koji nas stalno potiče da krenemo i mijenjamo mjesto, kako bismo iskoračili u nepoznato, prema periferijama i granicama. Vodi nas tamo gdje živi najranjenije čovječanstvo i gdje se ljudska bića, bez površnosti i konformizma i dalje propituju o tome koji je smisao života. Bog se ne boji! Ne boji se! Uvijek nadilazi naše šablone i ne boji se periferija. On je sam postao periferija (usp. Fil 2,6-8; Iv 1,14). Stoga, ako se budemo usudili poći na periferije, tamo ćemo ga naći: On će već biti tamo. Isus nas pretječe u srcu toga brata, u njegovom ranjenom tijelu, u njegovu ugnjetenom životu, u njegovoj zamračenoj duši. On je već tamo“ (br. 135).

U tom pouzdanju Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije započinju svoje misijsko djelovanje u Africi, u Ugandi, u nadbiskupiji Mbarare, u Rushooki, u župi sv. Franje, Asiškog Siromaška na čijem se životu nadahnjuju.

Liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Vrhbosanske bogoslovije, članovi katedralnog zbora i sestre redovnice pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Nakon euharistijskog slavlja druženje i čestitanje sestrama misionarkama nastavljeno je uz domjenak u dvorani Svećeničkog doma.

S. Kristina Marijanović, ŠSF

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo