Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Visoko - U Konviktu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, od 27. do 29. rujna održana je godišnja izborna skupština Franjevačkog svjetovnog reda bosanskog bratstva Kraljice Katarine koja je ujedno bila i duhovna obnova okupljenih članova.

 Skupštinom je predsjedalo Područno vijeće OFS-a, na čelu s Ivanom Šekeljom, područnim ministrom i fra Danijelom Rajićem, područnim duhovnim asistentom, a sudjelovalo je i 28 predstavnika mjesnih bratstava zajedno sa nekoliko duhovnih asistenata. Program skupštine počeo je pozdravima i slavljem sv. mise u kapelici Konvikta koju je predvodio fra Danijel Rajić, uz koncelebraciju fra Ivanka Vuka, fra Perice Martinovića, fra Ivice Vidaka i fra Branka Malekinušića.

Nazočni predstavnici iznijeli su izvješća o radu njihovih mjesnih bratstava. Ministar Ivan Šekelja iznio je izvješće u kojem je istaknuto da je izvršena vizitacija mjesnih bratstava. Svoje iscrpno izvješće podnio je i duhovni asistent fra Danijel u kojem je istakao da je još puno posla pred nama kako bi se OFS obnovio.

Trećeg dana skupštine, u nedjelju, 29. siječnja, predstavljen je okvirni plan aktivnosti za naredno razdoblje, a izbornu skupštinu je predvodila sestra Marijana Bošnjak iz hercegovačkog područnog bratstva uz prisustvo nacionalne ministre Nives Kanevčev. Na samom kraju radnog dijela skupštine doneseni su zaključci i izabrani delegati Područnog bratstva Frame Bosne Srebrene, za Nacionalnu skupštinu Frame i OFS-a koja će biti održana u Rami i na kojoj će se birati i novo Nacionalno vijeće OFS-a BiH. Ovaj radno – duhovni susret OFS-a završen je slavljem svete mise, koju je predvodio fra Danijel Rajić.

 Zaključci izbornog kapitula OFS-a područnog bratstva „Kraljice Katarine“:

 1.                  U suradnji s prvim redom raditi na pastoralu obitelji kako bi se privukli novi članovi, posebice mlade obitelji u Franjevački svjetovni red.

2.                  U bratstvima u kojima nema vijeća organizirati izbore i osnovati vijeća.

3.                  Ostvarivati suradnju OFS-a i Frame. Raditi na zajedničkim projektima. Organizirati zajednička primanja i zavjetovanja kako bi framaši stekli stvarni osjećaj pripadnosti OFS-u i nakon prestanka članstva u Frami nastavili aktivno djelovati u Trećem redu. Posvjestiti i mogućnost „dvojne pripadnosti“.

4.                  Svako mjesno bratstvo bi trebalo imenovati bratskog animatora koji bi bio poveznica između Frame i OFS-a.

5.                  Obogatiti program rada OFS-a raznim novim sadržajima i uvesti više mjesečnih sastanaka, npr.: molitvenih, rekreacijskih, sportskih i zabavnih druženja. Organizirati ekološke sekcije, razna humanitarna djelovanja, hodočašća, zajednička korisna druženja sa Framom i dr.

6.                  Sva mjesna bratstva bi trebali usvojiti prijedloge međunarodnog vijeća za zajedničke molitvene nakane za 2013. i 2014. godinu.

7.                  Organizirati u suradnji sa župnikom mjesečne tribine na teme obitelji, odgoja djece i sl. Promicati katoličke vrijednosti življenja – pozvati goste predavače koji su kompetentni za određene teme.

8.                  Aktualizirati hrvatske franjevačke svece, npr.: Kraljicu Katarinu, proučavati i nadahnjivati svoje djelovanje i susrete na Franjevačkim izvorima.

9.                  Obilježiti 550. obljetnicu pada bosanskog srednjovjekovnog kraljevstva pod Otomansko carstvo te pohoditi nacionalno hodočašće OFS-a BiH u Kraljevu Sutjesku.

10.              Moralna je obveza nas trećoredaca kao i svakog katolika javno očitovati svoju vjersku pripadnost te izjasniti se s ponosom katolikom na popisu stanovništva u BiH.

 

Novo vijeće OFS-a čine:

 Ministar: Željko Majdanđić – Busovača

Zamjenik ministra: Vesna Konta – Livno

Učitelj formacije: Ljerka Mikić – Tolisa

Tajnik: Marijan Begić – Sarajevo

Rizničar: Ana Cvitanušić – Sarajevo

Povjerenik za Framu: Božo Klarić – Brajkovići

Vijećnik: Ružica Čelan – Kreševo

Duhovni asistent: fra Danijel Rajić

 Franjevački svjetovni red - Područno bratstvo kraljice Katarine

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo