Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Zvid2218

Mladi iz Zavidovića su na "Danu otvorenih vrata, održanom danas u okviru projekta PRO-Budućnost, posjetili vjerske objekte u ovom gradu:

Gradsku džamiju, hram Svetog Save i crkvu Svetog Josipa. Vjerski službenici su, kroz razgovor, mlade upoznali sa vjerskim objektima i dali im vlastiti osvrt na važnost izgradnje trajnog mira i jačanja povjerenja iz religijske perspektive.

"Sanjam dan kada se u ovoj lijepoj zemlji nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje. Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji", kazao je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. Mladima je govorio o vjeri, vjerskim obredima u islamu, različitostima i sličnostima među religijama.

Nakon posjete Gradskoj džamiji, mladi su se uputili u hram Svetog Save, gdje ih je dočekao mjesni paroh protojerej Zoran Živković, koji ih je upoznao sa osnovnim podacima o crkvi i životu pravoslavnih vjernika, s akcentom na poštivanje različitosti. "Važno je da smo upućeni na zajednički život, a da one koji nas žele rastaviti ostavimo po strani. Bog nam je dao sve, pa i bogatstvo različitost i trebamo to poštovati", poručio je Živković.

Učesnici "Dana otvorenih vrata" posjetili su i Jevrejsko groblje u Zavidovićima, gdje im je o samom groblju i životu Jevreja na području Zavidovića govorio profesor historije Damir Memić.

"U Zavidovićima je po popisu iz 1910. godine živjelo 137 Jevreja. Prvi Jevreji u BiH su došli nakon progona iz Španije, a Jevreji koji su živjeli u Zavidovićima došli su u drugom valu, u vrijeme Austro-Ugarske i bili su mahom Aškenazi. Doprinijeli su mnogo životu Zavidovića, bili su ugostitelji, trgovci, ljekari, stomatolozi, pa tako imamo i ulicu dr. Pinkasa Bandta. Godine 1912. su otvorili i sinagogu u koju su dolazili i Aškenazi i Sefardi. Nažalost, u ljeto 1941. godine iz Žepačkog sreza u logore je odvedeno 250 Jevreja, od čega njih 170 iz Zavidovića. Nakon Drugog svjetskog rata samo nekoliko porodica je ostalo, uglavnom starijih, a porodice se nisu obnovile", kazao je u kratkom predavanju Memić.

U crkvi Svetog Josipa mlade je dočekao župnik don Stipo Knežević koji je govorio o životu katoličkih vjernika u Zavidovićima, funkcionisanju župe, suživotu i životu uopće. Posebno se osvrnuo na odlazak mladih: "Više od 60 posto mladih želi da napusti našu zemlju, misleći da ih negdje tamo čeka sve, ali nije baš tako. Trebamo više poštovati sebe i svoje, ponositi se svojim i poštovati tuđe", kazao je don Knežević.

Mladi su, nakon "Dana otvorenih vrata", bili puni pozitivnih dojmova: "Osim u džamiji, ranije nisam imao priliku da posjetim druge bogomolje, ali sam imao veliku želju i drago mi je da sam danas imao tu priliku", kaže Nedim iz Srednje tehničke škole Zavidovići. "Bio sam jednom u crkvi u Španiji, ovdje sam nekoliko puta posjetio džamiju i ovo mi je korisno i zanimljivo iskustvo. Drago mi je da sam vidio koliko sve vjere imaju zajedničkog, a razlika je samo u običajima i obredima", kaže Egon iz Gimnazije "Rizah Odžečkić" u Zavidovićima. Sumeja iz iste škole kaže kako je imala priliku posjetiti različite bogomolje, u Zavidovićima, Sarajevu i Crnoj Gori, te da učenje o različitostima smatra veoma važnim za mlade: "Treba da palimo kandilje, svijeće i lampice, samo je bitno da ne bude mrak", kaže Sumeja. Alena iz gimnazije "Rizah Odžečkić" kaže kako joj je drago da je jedan ovakav događaj organiziran u Zavidovićima: “Bitno je da lošu prošlost ostavimo iza sebe, rat o kojem govore stariji, da mladi nastave da žive svoj život i okrenu se budućnosti", kaže ona.

Nerminka Pašić, pedagoginja u Mješovitoj srednjoj školi u Zavidovićima, kaže da je ovakav način upoznavanja s različitostima koristan za mlade: "Svidjelo mi se kako je sve organizovano, i kako su mladi od vjerskih službenika mogli čuti mnogo toga korisnog, govorili su im o miru, poštivanju, toleranciji i zajedničkom životu, da vole svoje i poštuju tuđe, i to je nešto što mladi ljudi od njih treba da čuju".

"Dan otvorenih vrata" održan je u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH, u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem u BiH.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo