Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

SvFranjoNadam se da nisi samo preletio/la preko ovog naslova. Možda ti je i čudan. Zar si ne želimo samo sretan Božić/Uskrs/rođendan? E pa, ja ti želim sretnu svetkovinu svetog Franje!

Ne dopusti da prođe pored tebe. Ne samo danas. Ne propusti pružiti ruku svecu koji te može odvesti u neslućene dubine. Ne dopusti da prođeš kroz Framu a da ostaneš isti. Odmah da ti kažem da ćeš ostati isti, tj. ništa bolji ako ne upoznaš Franju, a preko njega i Onoga u koga je on bio zagledan.
Ok, malo je zahtjevan taj naš Franjo. Samo zato što u svemu sluša Krista koji kaže: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski“ (Mt 5, 48). Pa ti Franjo onda priča o savršenoj radosti koja izlazi van svih okvira radosti koje mi poznajemo. O savršenoj radosti koja je zapravo u strpljivom trpljenju svih iskušenja i nevolja. Pa ti priča o tijelu kao magarcu. Pjeva o Ljubavi koja nije ljubljena. Govori o sestrici smrti. I gospođi siromaštini. Moli da osjeti što veću bol na duši i tijelu kako bi se suobličio Kristu. Ne možemo ga baš uvijek shvatiti, a kamoli dostojno nasljedovati. Ali isti taj Franjo te uči kako moliti kad ni sam ne znaš više kako: „Svevišnji, dični, Bože, rasvijetli tmine moga srca...“. Isti taj Franjo izriče najljepše Pohvale Bogu ikad napisane. Stvara Pjesmu stvorova da i ti s njim možeš zajedno reći: „Hvaljen budi, Gospodine moj, sa svim stvorenjima svojim“. Otkriva ti jednu od najvećih mudrosti života: „Koliki je čovjek pred Bogom, toliko vrijedi i ništa više.“ Ako imaš puno pitanja u glavi, on će se zajedno s tobom pitati: „Što hoćeš da učinim, Gospodine?“. I znaš što je najbolje od svega? Što ti uvijek ima nešto novo reći, nebitno u kojem se razdoblju života, odnosno svog franjevaštva nalaziš. Ako si na samom početku svog framaštva, poručuje ti da mu daš priliku da te osvoji Božja blizina i ljepota življenja u bratstvu. Ako već brojiš koju godinu u Frami, poziva te da odbaciš svaku površnost i ozbiljno produbiš svoj poziv. A ako si već dobre godine života ispisao i obojao franjevaštvom i svjestan si da te Bog preko Franje oblikovao takvog kakav jesi i da ima još puno posla na tebi, onda molim te, ne zaboravi da Frama nije sama sebi cilj nego put do Franjevačkog svjetovnog reda. Tamo te sve isto i puno više čeka. To je ujedno i moja želja i molitva, za tebe i mene.
Framašu, sretan ti sveti Franjo! Ne dopusti da prođe pored tebe. Ne dopusti sebi da se ne zapitaš. Ne propusti otići na svetu misu i zahvaliti Mu za sve blagoslove, milosti i intervencije u životu. Ne propusti zahvaliti Mu za lik i djelo asiškog sveca i našeg zaštitnika. Ne propusti zahvaliti i moliti za svoje bratstvo i franjevačku obitelj. Jer, tko može pobrojati sva dobra koja su franjevci učinili kroz našu dugu i burnu povijest?
I znaš što je još dobro kod Franje? Nikad ti ne dopušta da se uzoholiš, čak i kad misliš da si nešto postigao, reći će ti: „Braćo, krenimo sve ispočetka jer dosada nismo gotovo ništa učinili.“ Pa krenimo i mi ispočetka u našim bratstvima, odnosima prema sebi, ljudima i Bogu napose. Putokaz imamo.

Marija Trogrlić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo