Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Capture 7

U rađanju i umiranju za ovozemaljski život prati nas Božji blagoslov znaka sv. Križa koji nam u ime Gospodnje darivajući s ljubavlju čine naši najbliži i službenici sv. Crkve – svećenici, i ako možemo, mi sami. Naša hodočašća s Isusom i Marijom dolinama sunca i suza na putu u Očev Dom blagoslivljamo i posvećujemo darovima i plodovima Duha Svetoga.

U jutarnja svitanja i u večernje sate, u buđenjima, pospanosti i nesanici, na početku i na kraju, vrlo često i rado i u sredini posla, obveza, učenja, molitve zahvalnosti, odmora… blagujući kruh obiteljskog i Gospodnjeg stola, s vjerom, pouzdanjem, ljubavlju…  s dušom, srcem, mislima, usnama i rukom činim i molim znak sv. Križa osjećajući bliskost i blizinu Ljubavi. Sjećam se, vjerujem kao i svi mi, kada bijasmo mala djeca, pričali su nam ili pričaju roditelji, kako su nam svojim čvrstim i nježnim i našim nejakim rukama pobožno činili znak sv. Križa radosno i sveto učeći nas moliti i moleći s nama: osjećaji i doživljaji koji se pamte i koji prate, jer nas dobri Otac nebeski  blagoslivlja blagoslovnim molitvama naših roditelja: budimo na ponos svojim roditeljima i dobar primjer i poticaj svojoj djeci. Neka u našim kao i u Franjinim ljetima mirišu cvjetovi proljeća i plodovi jeseni. Molimo i živimo kao asiški siromasi Franjo i Klara U ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Budimo hodajući anđeli na zemlji koji grade Božje kraljevstvo među ljudima. Na čelu, na prsima i na rukama vjerom je utisnut i s ljubavlju činimo i nosimo znak sv. Križa. Živimo li vjeru, nadu i ljubav na djelu? Što, kako, kada, gdje i kome činimo u ime Trojedinog Boga? Prihvaćamo li ili odbacujemo Božje darove? Svjedočimo li Božju ljubav braći ljudima?

Križam se moleći U ime Oca. Otac me gleda i sluša, vidi moju pribranost ili rastresenost, moj mir nemira, strah i nadu. Što činim sebi i drugima u Njegovo ime? Kakav sam otac? Činim li dobro ili loše u Očevo ili svoje ime? Kakva su moja djela, kakve su moje misli, osjećaji, prema Ocu? Gradim li mostove ili zidove u odnosu s Ocem? Očev pogled pun ljubavi ohrabrujući i upitan, u mojim očima i u srcu sestra rosa i braća bol i radost, na čelu pečat Ljubavi, rađa se Dan bez zalaza, Sunce iznad oblaka.

Da, brat Sunce, naš Gospodin Isus Krist, Očev Jedinorođeni i ljubljeni Sin, naš Spasitelj i Otkupitelj, naš Put, Istina i Život, suputnik i supatnik naših patnji i naše sreće koje osvajaju svijet. U ime Oca govorimo i radimo dobro i pogubno za sebe i društvo u kojem živimo. Otac nam pored svoje milosti za sigurniji hod pustinjama i oazama bivstovanja dariva i Sina olakšavajući naše misli i korake na putu u Nebo. Zahvaljujući Sinu majka i sestra zemlja je u naručju brata Neba i Očevom zagrljaju. U grudima toplina Božanske ljubavi, u srcu i na licu sjaj Svjetlosti. Isus se raduje i pati, moje grudi i moj dah plamen svijeće. Očev me Sin pita: Brate! Jesi li graditelj mira i sreće? Imaš li hrabrosti biti bolji? Jesi li spreman na sebedarje? Dopuštaš li mi da zajedno uzdignemo tvoj i moj, naš križ? Slušaš li otkucaje mog i tvog srca, naše duše? Zašto si slijep kraj zdravih očiju, gluh kraj dobrog sluha? Pamtiš li Riječ Gospodnju? Ispunjavaš i živiš li zajedno sa mnom vjerno volju našega dobrog Oca nebeskog? Prijatelju! U Križu i po Križu je spas i blagoslov. Moj Gospodine! Molim Te za blagoslov darivanja blagoslova ljubavi i oprosta da u svakom mojem dahu i otkucaju srca živi i kuca Tvoje Srce i Tvoj dah i da svakom čovjeku budem čovjek.

Otac nam progovara u Sinu i Sin nas upoznaje s Ocem. U zajedništvu ljubavi s Njima blagoslov je ljubavi i Duha Svetoga! Tajna Presvetog Trojstva u blagoslovu sv. Križa koji dariva Svjetlo Uskrsa! Sa Sinom, kao sinovi Oca preko trnja idemo do zvijezda. U osobnim odricanjima i žrtvama, u primanjima i darivanjima Božjih milosti umnažamo darove i plodove Duha Svetoga. S ljubavlju izgaramo u vatrama ljubavi koje pročišćavaju dušu i srce rađajući mir. U šapatu Tišine i dodirima Lahora, u letu Goluba i mirisu Ljiljana slušam riječi Anđela: Moj dragi čovječe! Kome, kako, s kim i zašto živiš? Uživaš li činiti dobro ili uživaš u grijehu koji uništava tebe i svijet ranjavajući i prezirući Božju ljubav? Znaš li da je Sloboda živjeti s ljubavlju odgovorno prema Bogu, sebi, braći ljudima i svemu stvorenome? Ugrožavaš li svojim ponašanjem svoje i zdravlje bližnjih, svoj i tuđe živote? Kako se odnosiš prema bolesnima i bolesti? Suosjećaš i pomažeš li osobe u potrebi? Hraniš li dobrog ili lošeg brata vuka u sebi i u drugima? Jesi li mirotvorac i mironosac u obitelji, bratstvu, župi, društvu, na poslu, u svijetu? Osluškuješ i slijediš li poticaje Božjega Duha i nadahnuća? Ima li u tebi mjesta za mene, moj ljubljeni brate gubavče?! Želim Te liječiti Božjom i ljudskom ljubavlju, dobrotom i znanjem, i molim tvoj pristanak za djelovanje Božje i čovječje milosti i kreposti u tvom životu. Na tvojim rukama i ramenima Drvo života blagoslivlja Život. Otvori vrata srca i udomi u srcu Gospodina Boga i brata čovjeka. Duše Sveti! S Ocem i Sinom po ravnom me putu vodi u vječnu Domovinu! S Vama se veselim Božiću, dijelimo patnju, muku i smrt Velikog petka i radujemo radosti Uskrsa! Blagoslov sv. Križa u svjetlu Božje pobjede vječne Ljubavi! Amen!

Naša imena upisana u Božje Srce i u Božji Dlan, urezana u kamenu ploču Božjih zapovijedi koje su putokazi na životnim putešestvijima koja uviru u Izvor vode žive gradeći kuću na Stijeni! U svemu što jesmo i trebamo biti, u svima s kojima živimo i koje susrećemo, u svemiru i svemu što nas okružuje, blagoslovi su molitve zahvalnosti i darivanja sv. Križa, tragovi i pečati Ljubavi!

Ljerka Mikić, OFS

   

 

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo