Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

580 HopeManji brat Franjo i ja pletemo vijence dobrih djela, Franji ide dobro, a ja se često zaplićem u pijesak i spotičem na kamenje osobnih grešaka i grijeha kidajući predivne niti Božje bliskosti i blizine. Osjećam bol, tugu i stid, Božja i Franjina me ljubav liječi; zajedno nastavljamo dalje Putem Istine i Života. Praćeni Očinskim blagoslovom s darovanom braćom u darovanom vremenu i prostoru živimo Molitvu za mir. Gledajući naš trud, želju i volju Franjo govori: Moja ljubljena braćo! Blagoslivljajmo i zahvaljujmo Gospodinu što nam je put u Očev Dom blagoslovljen ljubavlju prema Bogu i bratu čovjeka! Lijepo je da nam je dobrota način života i da je zbog nas braći ljudima život lijep. Darivajmo jedni drugima male znakove pažnje od kojih se živi. Budimo i ostanimo ustrajni u molitvama zahvalnosti i djelotvornoj vjeri, nadi i ljubavi. Vršimo Božju volju slušajući Riječ Gospodnju. Dopustimo Bogu da nas mijenja; prihvaćajmo darivane Božje milosti: dane života, vrijeme došašća! Gospodin dolazi.

Gospodine! Čekam Te u Nadi i idem Ti ususret s Marijom, Josipom i Franjom; dobro društvo za velike pobjede: za radosno sebedarje braći ljudima. Želim svakog, a posebno ovih dana biti osoba za druge i sebe, jer Ti si, Isuse, u svakom čovjeku i svaki je čovjek u Tebi. Naš si brat i prijatelj; nastojim i pokušavam, više ili manje uspijevam, biti brat i prijatelj bratu čovjeku; zajedno živimo ljepotu franjevačke duhovnosti i karizme i u malenosti služenja pripremamo jaslice svog srca za udomiti Tebe, ljubljeno nebesko Dijete: u Tvom Srcu, knezu Mira, naše je srce i naš mir! Ravnamo staze za Tvoj dolazak, Gospodine! Živimo u Ljubavi i za Ljubav! Slijedimo nadahnuća i darove Duha Svetoga, umnažamo darovane talente.

Lijepe riječi, plemenite želje, dobra djela, zahvalne molitve… su neugasive svjetiljke nade koja u danima sunca i kiše, tamnim i zvjezdanim noćima umnaža vjeru i usavršuje ljubav. Vrijeme je došašća nova, darovana prilika i mogućnost da činimo dobro, strpljivo i nježno pletemo adventske vijence čovječnosti, budemo svijeće koje izgaraju ne sagorijevajući i svojom toplinom grijemo tužne i sretne ljude, i svi se zajedno obnavljamo na Izvoru vode žive: u sv. Euharistiji. Svjetlo vječne Svjetlosti otvara oči vjere i srca i vodi nas u Očev Dom.

U crkvu, kuću Božju, gdje su vrata nebeska, izjutra rano, idemo svi koji možemo i želimo na sv. Mise zornice ponizno se klanjajući slaviti Boga i okrijepljeni sv. Sakramentima u blagoslovljenoj običnosti svakidašnjice svjedočimo Božju ljubav među ljudima paleći lampe pune ulja koje gore u svim danima godine i života. Osobe koje ne mogu pohoditi Dom Gospodnji u svom domu i srcu udomljuju Svetu obitelj zahvaljujući Bogu za darivane radosti i poteškoće u kojima posebno osjećaju Isusovu bliskost i blizinu; u njihovim je sobama i na njihovim krevetima nejako nasmijano Dijete u naručju brižne Majke, s ljubavlju bdiju zajedno s anđelima, njihove kuće na stijeni obasjane zvijezdama, oni su Betlehem. Blagoslov križa u slavi Uskrsa darivaju Isusu za rođendan, Isus im dariva mir i veselje, Božje zagrljaje.

Manji brat Franjo, braća i ja bdijemo u Božjem zagrljaju, bliskost i blizina neba i zemlje; sveta rosa pada s rajskih visina: bliži se vrijeme Sunca bez zalaza. Čekamo u Nadi. Ako i kada se na putešestvijima naših života izgube ili umore vjera i ljubav, uvijek ostaje nada kao svjetionik na oceanima modrih rijeka i svjetlo na kraju tunela, kao vatra ispod pepela, kao lahor i miris tamjana, kao neugasivi plamen vječne ljubavi; nada u nadi protiv svake nade. Nadamo se da možemo i želimo biti bolji ljudi koji neće iznevjeriti Božje povjerenje i nadu da u svakom čovjeku i svemu stvorenom vidimo Stvoritelja, prepoznamo, prihvatimo i udomimo Isusa koji dolazi i koji je među nama i s nama dijeli svu našu ljudskost, prati nas iz vječnosti u Vječnost. Božja se prisutnost zrcali u svima i svemu. Jesmo li slijepi kraj zdravih očiju i gluhi pored zdravog sluha? Čujemo i slušamo li glas Gospodnji u šapatu Tišine? Ne dopustimo blještavilu, gužvi i galami udaljiti nas od Boga i sebe. U svijetu smo; jesmo li od svijeta? Bog je uvijek blizak i blizu svima koji su spremni primiti ga u svoj život i u svoje srce, i s Njim živjeti djelotvornu vjeru, nadu i ljubav, biti bliski sami sebi, braći ljudima i svim Gospodnjim stvorenjima. anji brate Franjo! Molimo te, moli Gospodina da u vremenu došašća i svim danima života budemo svjetlo svijeta.

Ljerka Mikić, OFS

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo