NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom."

sv. Mala Terezija

Obiteljski dan u župi Nova Bila

sanda vijestU nedjelju 30. lipnja u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj upriličen je Dan obitelji samostanskog područja Guča Gora.

 Obiteljski susret na temu Može li moja obitelj biti sretnija? realiziran je u zajedničkoj organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) Nova Bila, Frame Nova Bila, Centra za savjetovanje i Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije. Cilj susreta bio je promicati vrijednosti kršćanskog braka i obitelji u društvu, jačati zajedništvo u župnoj zajednici, te očuvati kršćanski identitet.

Susret je započeo svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio fra Pero Vrebac duhovni asistent FSR-a, a nastavljen je zajedničkim obiteljskim ručkom i prigodnim predavanjima i radionicama. Uvodno predavanje, iz teološko-biblijske perspektive, o kršćanskom braku održao je fra Pero s posebnim osvrtom na Knjigu Postanka (2,24) i Evanđelje po Mateju (19,3-6). U svom izlaganju protumačio je biblijsku poruku navedenih tekstova, objasnivši što znači „ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu“, te kako i na koju način živjeti bračnu vjernost.

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Sande D. Smoljo koja je objasnila psihološke prepreke i dinamizme koji opstruiraju i narušavaju obiteljski i partnerski sklad. Emocije koje nisu integrirane s vrijednostima kršćanskog braka, poteškoće u rješavanju konflikata, destruktivna komunikacija, niska tolerancija na stresne događaje, samo su neki od čimbenika, koji, ukoliko postanu kronični narušavaju bračno i obiteljsko zajedništvo, istakla je dr. Smoljo.

Nakon pauze, u drugom predavanju govorila je o izazovima očinstva danas, s posebnim naglaskom na krizu figure oca u vremenu postmoderne.

Nakon predavanja upriličena je radionica na temu Kako poboljšati bračnu komunikaciju? Susret je završen plodnom raspravom, u kojoj su sudionici postavljali pitanja predavačima, a u tijeku dijeljenja iskustava razgovaralo se o potrebi nastavka ovakvih edukacijsko-formacijskih seminara.

Na kraju, sudionici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku naučiti nešto novo što mogu koristiti za izgradnju bračnog i obiteljskog zajedništva.

Franjevački svjetovni red zahvaljuje predavačima i Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je donacijom novčanih sredstava omogućio organizaciju ovog događaja.

KT                  

KALENDAR DOGAĐAJA

Veljača 2020
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17