Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

pozfljsdCijenjeni prijatelji, braćo i sestre!

Nije nam u cijelosti poznato zašto su fratri prije više od 700 godina došli u Srebrenicu i kako je tekao njihov život, jer su izvori vrlo oskudni, a na temelje, našu kolijevku, je pala sjena i prašina, tuge, progona i zaborava. U Bečkom ratu sve je uništeno i zaboravljeno (konac 17. stoljeća), a fratri i kršćani-katolici protjerani, franjevački samostan i crkva Sv. Marije su srušeni i zapaljeni.

Međutim, u znak zahvalnosti Bogu na ustrajnosti i opstanku kroz sedam stoljeća, franjevci Bosne Srebrene su se ponovno vratili u svoju Srebrenicu 1991. godine. Istina, na tek malo otkopane temelje i u jednu malu spomen-kapelicu Sv. Marije! Povratak je bio svečano obilježen na mnogim važnim mjestima Bosne i Hercegovine, pa i u samoj Skenderiji, u centru Sarajeva. A onda je došao strašan rat 1992-95., koji još uvijek tinja i prešutno traje.

Mnogi su mislili da ćemo u tom ratnom vihoru nestati. No, računica je bila slaba; mi smo još živi! Spomen crkva-kapelica je dobila i svog prvog župnika fra Petra Matanovića, nakon njega fra Martina Antunovića i fra Niku Josića, a povremeno su se uključivali i fra Marko Oršolić, fra Ivo Marković i fra Ivan Šarčević, i drugi.

Na svete mise dolazili su i drugi fratri, svećenici, biskupi, kardinal Vinko Puljić i mnogi hodočasnici! 

Svete mise su služene, kroz to vrijeme poslije rata, jednom mjesečno. Na promjenama 2016. godine, imenovan sam za župnika župe Zvornik-Srebrenica. Nakon molitve i ozbiljnog promišljanja, vođen Duhom Božjim, bez prenemaganja i osobnog isticanja, odlučio sam slaviti svetu misu svake nedjelje u našoj kolijevci i na našim korijenima. I ne samo to, rodila se i ideja da se gradi duhovni, a u dogledno vrijeme i materijalni „Franjevački međunarodni centar za dijalog, mir i pomirenje“.

U Srebrenici, a od 2018. i u Zvorniku redovito se nedjeljom slave svete mise. Vjernici, nakon misnog slavlja čitaju razmatranja i mole krunicu za duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca i Srebrenice, Srednjeg Podrinja. Povremeno dolaze i hodočasnici. Također je bila i Prva, Druga i Treća međunarodna likovna kolonija-Srebrenica 2016., 2017. i 2018. godine. Izložbe sada putuje po Europi, i pričaju o teškoj povijesti Srebrenice i Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj! U župu povremeno dolaze sestre sv. Majke Terezije u nadi da će se uskoro stvoriti uvjeti te da će moći otvoriti svoju kuću. Od molitvene zajednice „Milosrdni Isus“ iz Travnika, smo naučili vezati krunice. Vjernicima i ljudima dobre volje dijelimo „Krunicu iz Srebrenice“ s nakanom da se moli za obnovu obitelji i hrvatskog naroda, mir u domovini i svijetu, obnovu župe Zvornik-Srebrenica.

Među stranicama izgradnje „Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje“, svoju kockicu na mozaiku je pronašla i „Franjevačka ljetna škola duhovnosti“, koja je održana 2017. i 2018. godine.

Pod vodstvom naših profesora s Franjevačke teologije u Sarajevu, kao organizatora i drugih suradnika, škola je za ovu godinu predviđena od 25. do 30. kolovoza 2019.

Tema za 2019. godinu: „800 godina susreta sv. Franje i sultana“

Program:

Dana, 25. kolovoza u 18.00 sati: sv. misa i otvaranje FLJŠD

Od ponedjeljka do četvrtka predavanja i rad po skupinama: povijest Bosne Srebrene, djelovanje franjevaca, franjevačka karizma

Petak, u 11.00 sati: sv. misa zahvalnica, podjela diploma i s ručkom, završetak programa.

Cijenjeni prijatelji, braćo i sestre, lijepo Vas molim da se što prije prijavite za sudjelovanje na Franjevačkoj ljetnoj školi duhovnosti 2019.

Broj sudionika je ograničen, a boravak u Srebrenici i smještaj su besplatni!

Mir i dobro!

Fra Joso Oršolić, koordinator FLJŠD
E-mail: joso.orsolic@gmail.com; Mob: +387 63 342 453

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo