NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Svijet je tvoj brod, a ne tvoj dom."

sv. Mala Terezija

Druženje Frame Petrićevac i Frame Sarajevo

IMG 9504U područnom bratstvu Frame Bosne Srebrene postoji jedan projekt pod nazivom Frama Angelus koji za cilj ima povezati bratstva unutar provincije i stvoriti nova framaška prijateljstva. Svake godine Frame dobiju svoga para s kojim se trebaju upoznati i po mogućnosti ostvariti zajednički susret. Gospodin tako dade da parom budu proglašene dvije naizgled različite, ali po mnogočemu slične Frame – Petrićevac i Sarajevo. Oba bratstva čine uglavnom studenti što je otežalo ostvarivanje njihovog susreta u okviru termina trajanja projekta (od mjeseca rujna do prosinca), ali ovi framaši bijahu strpljivi pa im Gospodin nakon pola godine ipak pruži priliku za susret.

Još jedna od sličnosti između ove dvije Frame je termin održavanja redovnih tjednih susreta, pa se tako framaši u oba bratstva sastaju utorkom, a za Framu Petrićevac je to ujedno bio dan i za Obred primanja i davanja obećanja u Frami. Međutim, kako bi izašli u susret sarajevskim gostima banjolučki framaši pomjerili su termin svojih primanja i obećanja koja su se stoga održala u subotu 8. lipnja 2019. u samostanskoj crkvi sv. Ante na Petrićevcu pod geslom „Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni“.

IMG 9765Tako se pet sarajevskih framaša uputilo zajedno sa svojim pomoćnim duhovnim asistentima, fra Ivanom i fra Vinćencom, u Banja Luku kako bi podržali framaše s Petrićevca te kako bi ostvarili dugo iščekivani susret i upoznali se s njima. Najprije smo sudjelovali na svetoj misi, koju je predslavio fra Domagoj Šimić, pjevajući, svirajući i čitajući skupa s našim domaćinima, a nakon svete mise i samoga obreda nastavili smo druženje i upoznavanje uz malu tjelesnu okrjepu i naravno neizostavnu framašku svirku uz gitaru i harmoniku dok je noć padala nad Banja Lukom. Bio je to kraj jednog divnog dana, a početak još divnijeg prijateljstva i druženja.

Nedjelja je ponovno započela svetom misom koju smo glazbeno animirali skupa s našim domaćinima, a nakon toga se uputili u obilazak Banja Luke. Zajedno smo posjetili tvrđavu Kastel i Safikadin grob, a zatim u blizini ugledali autiće koje naš dječji razigrani duh nije mogao zanemariti. Tako smo se na nekoliko minuta vratili u djetinjstvo i uživali u radostima autića dok je smijeh odjekivao našim srcima i cijelim prostorom. Ovom prilikom smo posjetili i džamiju Ferhadiju, hram Hrista Spasitelja te katedralu svetog Bonaventure te ponešto naučili o svakoj od njih. Naše druženje se nastavilo i u poslijepodnevnim satima, a na koncu smo se ipak morali rastati i krenuti putem Sarajeva.

IMG 9716Ovaj susret je bio pravi dokaz da se uvijek i u svemu trebamo prepustiti volji Božjoj, da on za nas ima pravi plan koji je bolji od bilo kakve naše zamisli. Iako smo čekali šest mjeseci na ostvarenje ovoga susreta ni slutili nismo da on za nas krije jedno od najljepših iskustava i framaških uspomena, nova prijateljstva koja svoj izvor imaju u Bogu i Franji. Iskreno se nadamo da će se naše druženje s banjolučkim framašima nastaviti i u budućnosti jednako veselo i radosno. Hvala još jednom našim dragim domaćinima, a nadamo se da nas skori susret očekuje u Sarajevu.

Tina Tolić, Frama Sarajevo

KALENDAR DOGAĐAJA

Srpanj 2020
N P U S Č P S
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17