Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

02eb63b81fa235891ab3d4a1aa78baf2 1000x800Moje drago dijete! Znam da voliš ljeto i cvijeće, posebno miris ljiljana i lipa, i da uživaš na dvorištu ili terasi s obitelji i prijateljima piti lipov čaj. Poznam tebe i tvoj život od začetka i majčina krila preko nježnih proljeća, toplog ljeta i zlatne jeseni do snježnih zima i kasnih sutona u modra svitanja buđena zvonicima posavske katedrale koja pozdravljajući Gospu blagoslivljaju Gospodina. Znam kada mi ravnaš putove i kada hodiš bespućima u magli, kada plačeš bez suza i od sreće; zajedno idemo kroz vatru i hodamo po vodi, s tobom radim na poslu i u vrtu, ubirem rajčice i gladiole, ispraćam i dočekujem djecu, učim u školi, nježno brinem za mamu i tatu, zahvaljujem i molim, odmaram i bdijem.

Dobri čovječe! S tobom sam sretan, jer tebe, kao i mene, ispunjava djelotvorna ljubav i želja činiti dobro svima. Osoba si koja živi za susret i od susreta; u tvom se domu svatko osjeća kao kod svoje kuće: opušten u toplini dnevnog boravka, radost ispunjena ljubavlju. Zbog ljubavi i za ljubav, i zbog danih obećanja koja svjedočiš životom, dijeleći umnažaj sa mnom, braćom i sestrama blagoslov susreta na skupštinama, svjedok si i širitelj Božje milosti i franjevačke duhovnosti i karizme. Tvoj odaziv na moj poziv dopušta ti biti što jesi: Isusov i Franjin brat i prijatelj, i moj ljubljeni sin. Dijete moje! Kada ste sabrani u moje ime, s vama sam ja, vaš dobri Otac nebeski, Majka Marija, Isus i Franjo i naša obitelj: u zajednici bratske ljubavi umnažaj darovane talente. Budi sol zemlje i svjetlo svijeta, nositelj radosti i nade. Ne propuštaj blagoslove darivanih prilika i mogućnosti za vjerno življenje Evanđelja koje je Pravilo Franjevačkog reda i Put franjevačke obitelji koji vodi u Očev dom; darivaj svojim susretima trajnu ljepotu franjevačke jednostavnosti. Očima i otvorenim vratima srca gledaj, vidi i udomljuj braću ljude ljubeći ih i služeći im na slavu Božju blagoslivljajući, hvaleći časteći Gospodina.

Trubaduru moj! Živeći u svom staležu i opslužujući Riječ Gospodnju budi radosni svjedok Radosne vijesti da tvoj život i životi svih ljudi idu iz vječnosti u Vječnost, da majka i sestra zemlja bude predvorje raja, a svijet, koji ti je samostan, bude vrata nebeska, i sestrica smrt prijateljica koja brata i prijatelja preko praga boli vodi u beskrajna prostranstva vječne Svjetlosti Božjeg mira. Moja glinena posudo! Oblikujem te darovima Duha Svetoga da se sada i zauvijek gledamo oči u oči, i da u našem pogledu bude duša natopljena Ljubavlju koja ljubi i želi biti ljubljena. Sine moj, kćeri moja! Darivam ti braću i tebe darivam braći da u uzajamnom prihvaćanju i nesebičnom sebedarju nalazite radost služenja i predanosti Očevoj volji. Moja je želja, nada i volja da svjedočite za Božje kraljevstvo izgrađujući s ljudima dobre volje bratskiji i evanđeoskiji svijet, i da obnavljajući svoja krsna obećanja, pomognuti milošću Duha Svetoga, zagovorom Marije, Isusa i Franje, i bratskim zajedništvom, postignete savršenost kršćanske ljubavi. Dijete moje! Brižno čuvaj, razvijaj i njeguj osjećaj pripadnosti meni i zajednici, svojoj i franjevačkoj obitelji, dijeli i umnažaj tugu i veselje, budi vjeran i aktivan sudionik obiteljskih, bratskih i prijateljskih susreta.

Dobri čovječe! Budi hrabar u činjenju dobra. Najljepše i najbolje što možeš učiniti za sebe jest pomagati drugima. Pomoć je darivati osmijeh, lijepu riječ, komad kruha… slušati i čuti srcem srce… biti prijatelj; ljubiti i kada nisi ljubljen; služiti, a ne biti služen; voljeti i biti voljen; biti glasnik istinske radosti koja u molitvama zahvalnosti osjeća, vidi i čuje Božji glas i ponizno se klanja Gospodinu Bogu koji je vjeran u svojim riječima i djelima. Milje moje, baštino moja! Dostojan si moje ljubavi. Molim te, nemoj izigrati moje povjerenje i prezreti moje milosrđe. Ne zaboravi i ne gazi svoja i moja obećanja. Želim s tobom i zbog tebe biti sretan, tugu ionako pišemo u pijesak da na krilima brata vjetra nestane u zagrljaju sestre kiše. I ja, kao i ti, volim sjetve i žetve, planinske vrhunce i izvore, sunce i mjesec, brojim zvijezde i ubirem maslačke, pijem čaj i kavu s tobom i prijateljima, u vazu stavljam svježe cvijeće, posebno volim šetnju ružičnjacima darivajući rožarije Majci.

Franjevko moja! Franjevče moj! Vječni zaljubljeniče u Ljubav! Želim ti, kao Franji i Klari, biti Smisao, Cilj i Ljubav života, i s tobom, kao s njima, svaki dan krenuti ispočetka nastavljajući dalje u djelotvornoj vjeri, nadi i ljubavi, i susretima koji obogaćuju…

Ljerka Mikić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo