Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

57314266 1259401557551926 9019004354606137344 o

Kada ti se pričini, da je pretežak križ, što ti ga Providnost šalje, sjeti se, da je Isus za sebe izabrao najteži križ.

Pripravu za naš najveći kršćanski blagdan Uskrs započeli smo na Čistu srijedu (Pepelnicu), 6. ožujka obredom pepeljanja.

Mnogi od nas, ministranata i framaša, rado sudjeluje u Korizmenom vremenu u liturgiji. Nastavili smo tradiciju da pobožnost Križnog puta čitaju ministranti, framaši, čitači iz liturgijske sekcije Čitač i članovi župnog zbora. Svaki korizmeni petak župljani su mogli čuti veoma lijepe poticajne misli Križnog puta od različitih autora. U ovom korizmenom vremenu pročitali smo slijedeće Križne putove: Križni put pod naslovom Milosrdni Isus, Korizmeni triptih, tj. Knjižicu od triju križnih putova, autora vlč. Zvonimira Badurine Dudića, znakovitih naslova: Nadahnut riječima Ivana Pavla II., Križni put sa sv. Josipom te Križni put nježnosti, Križni put djece i Križni put pod naslovom Ovim mojim rukama od autora Renzo Sala.

Zatim u ovom povlaštenom vremenu crkvene godine, vremenu korizme, priprave za naš najveći kršćanski blagdan – blagdan Uskrsa, u četvrtak, 6. ožujka predmolili smo klanjanje na temu „O Isusovoj kušnji u pustinji“ odnosno od tri molitveno meditativne kratke meditacije na tri kušnje: Prva kušnja: Pretvori ovo kamenje u kruh!, Druga kušnja: Dat ću ti sve, ako se meni pokloniš! Euharistije, i Treća kušnja: Baci se s vrha hrama, ne boj se!

Također, redovito smo na Facebook stranici Frame Domaljevac stavljali poticajne misli kojima smo nastojali produbljivati smisao korizme!
Mi framaši, ministranti i članovi benda „VIS Fenix“ smo imali posebnu milost da smo ove korizme ostvarili svoje dugo planirano i s nestrpljenjem očekivano hodočašće „Svi putovi vode u Rim“. Cilj i sadržaja našega zajedničkog hodočašćenja u grad Rim nije smo bio vidjeti sveta mjesta, već i doživjeti važnije momente iz povijesti spasenja, zahvaljivati, činiti pokoru, moliti se, duhovno se obnoviti, ponizno i bez interesa služiti drugima, pronaći sama sebe u nutarnjoj samoći, udaljen od materijalnih briga, služiti Crkvi i svjedočiti joj vlastitu vjernost, svjedočiti poslanje istoj Božjoj obitelji.

Također, u četvrtak, 4. travnja uključili smo se u projekt Mater Fatima – odnosno jednosatnu molitvu krunice i žrtvu za grešnike u svijetu. Za vrijeme euharistijskog klanjanja pridružili smo se molitvi za mir te se tako s našom Gospom Fatimskom ujedinili svijet u molitvi za mir. Cilj ovoga događaja jest ujediniti svijet u globalnoj molitvi za mir te da ljubav Djevice dopre do svih krštenih na svijetu: do župa, bolnica, obitelji, marijanskih svetišta, zatvora, sveučilišta, umjetnika, škola, sportaša, političara, poslodavac, vojnika, domova za stare i nemoćne, društvenih mreža i redovničkih zajednica.

Osim što smo sudjelovali u pobožnosti križnog puta i euharistijskog klanjanja medijska sekcija naše Frame pod naslovom „Gospodin vam dao mir“ na Radio postaji Orašje uputila je slušateljima, posjetiteljima i čitateljima Korizmenu poruku utemeljeno na riječima: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“.

Kreativna sekcija ministrantskog zbora i naše Frame, pod nazivom Ideja više osmislila je plakate za Korizmu i blagdan Uskrsa.
Zatim, prigodom najvećeg, najstarijeg i najvažnijeg blagdana kršćanske vjere Uskrsa medijska sekcija naše Frame po treći put snimila je na Radio postaji Orašje Uskrsnu poruku utemeljeno na riječima: „Radost koja izvire iz Uskrsa ne temelji se na tome da ono teško u svom životu, patnju i bol ostavljamo iza sebe ili pokušavamo potisnuti u sebi, već uskršnja radost treba sve promijeniti. Ta je radost istinski pečat pravog kršćanskog života, radost koja se nalazi u tebi i meni. Tebe i mene Krist poziva da mijenjamo sebe, mijenjajući sebe, mijenjat ćemo i svijet, unoseći u njega pečat mira: na radno mjesto, na ulicu, u Domovinu, u svijet.“

Humanitarna sekcija Frame i ministrantskog zbora djeluje pod nazivom „Otvori srce za ljude u potrebi“. Ove godine su na nedjelju Cvjetnice zajedno s volonterima župnog Caritas organizirali prodaju uskrsni pisanica i simbolični ukrasni darova za potrebe siromašnih naše župe.
Vrhunac naše priprave za blagdan Uskrsa za nas ministrante i framaše dolazi posebno do izražaja u Velikom tjednu. Rado sudjelujemo u Svetom vazmenom trodnevlju za vrijeme liturgije i obreda.

Na Veliki četvrtak poslije svete mise i obreda u večernjim satima predmolili smo Svetu uru na temu: „Isuse, misli ti“ od don Dolinda Ruotolo, napuljskog župnika. Sutradan, na Veliki petak uz pjevanje muke Gospodnje, već četvrtu godinu članovi župskog zbora pjevaju Gospin plač, potom je uslijedilo „čuvanje groba“ kada sva školska djeca, po razredima, kroz pola sata bdiju uz Kristov grob u zajedničkoj molitvi.

Sutradan, na Veliku subotu misa vazmenoga bdjenja u svetoj noći za nas ministrante, framaše i čitače iz liturgijske sekcije Čitač ispunjena je velikom radošću jer tada svi sudjelujemo u obredima.

A našu pripravu za blagdan Uskrsa uzveličali su svojim pobožnim i lijepim pjevanjem i članovi župnog zbora svete Ane i benda mladih „VIS Fenix“.

Plod svih ovih bogatih sadržaja jest kršćanska dužnost u ove uskrsne dane : „ Hvalimo Gospodina, aleluja! Hvalimo ga svojim vladanjem i svojim riječima, svojim osjećajima i svojim razgovorima, svojim jezikom i svojim životom“.

Mir i dobro!

Frama Domaljevac

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo