NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Bez ljubavi mogu se sijeći drva, praviti cigle, kovati željezo. Ali bez ljubavi se ne može približiti čovjeku!"

Lav Nikolajevič Tolstoj

Obilježena 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana u Damietti

ob13319

Svečanost posvećena 800. obljetnici susreta sv. Franje i sultana al-Malika al-Kamila upriličena je od 1. do 3. ožujka u dvama egipatskim gradovima Damietti i Kairu. Glavni organizator jubilejskoga susreta bila je egipatska franjevačka provincija Svete Obitelji.

Grad Damietta bila je domaćin svečanosti otvaranja trodnevnoga događaja uz 800. obljetnicu susreta sv. Franje Asiškog i sultana al-Malika al-Kamila. Na tom su događaju bili nazočni guverner Damiette Manal Awad Mikha, apostolski nuncij u Egiptu mons. Bruno Musaro, generalni ministar Franjevačkoga reda fra Michael A. Perry, vikar kustodije i generalni vizitator egipatske provincije fra Dobromir Jazstal, provincijal franjevačke provincije u Egiptu fra Kamel Labib, potom diplomati, predstavnici lokalne vlasti, redovnici i redovnice iz cijeloga Egipta, delegacije franjevaca iz cijeloga svijeta te vjernici laici svih uzrasta i narodnosti.

Skup sjećanja na povijesni susret iz 1219. godine organiziran je u četvrti Ras El-Bar grada Damiette, na mjestu gdje rijeka Nil utječe u Sredozemno more. Govornici su se smjenjivali uz igrokaz o susretu svetoga Franje i sultana, u izvedbi muslimanske i kršćanske djece pod ravnanjem nekolicine redovnica. Provincijal fra Kamel Labib podsjetio je nazočne na važnost provedbe u djelo svega što je ovom prigodom izrečeno. Na taj način može se, učeći iz toga izvanrednoga susreta, započeti svaki novi dan. Posebno je zahvalio građanima Damiette koji su u velikom broju nazočili svečanosti.

Posebni izaslanik pape Franje na svečanosti obilježavanja 800. obljetnice susreta sv. Franje i sultana bio je prefekt Kongrefacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri. On je u svom obraćanju pozvao na mir, započevši govor arapskim riječima „Assalam alaikum”, što bi na hrvatskom jeziku značilo „Mir bio s tobom.” „Danas želimo pozdraviti taj mir koji, čvrsto sam uvjeren, Gospodin želi dati srcima svih nas koji smo ovdje okupljeni i cijelomu čovječanstvu”, rekao je kardinal Sandrini.

Svečanost je završena razmjenom darova i kratkom molitvom sa svijećama koje su bile izrađene posebno za ovaj susret. „Ovaj nam je susret prevažan, zbog toga što uvijek postoji susret s Bogom. Ovo je prilika da oživimo izvorni Laudato si, odnosno Pjesmu stvorova, kako bismo ponovno otkrili da je Bog prisutan u svakoj osobi. To nije vjersko pitanje, nego pitanje identiteta i budućnosti čovječanstva. Na taj način otkrivamo jedini stvarni identitet na koji smo pozvani: da budemo Božja djeca”, izrekao je ovom prilikom general Franjevačkoga reda fra Michael A. Perry. Isti je stav general fra Michael izrazio i prilikom bratskoga susreta provinciji Bosni Srebrenoj u rujnu 2018. godine, razgovarajući s predstavnicima muslimanske i drugih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Drugoga dana svečanosti, u subotu, 2. ožujka, na sveučilištu Al-Azhar upriličeno je predavanje za oko 600 uzvanika, muslimana i kršćana, redovnika obiju vjera i studenata, muškaraca i žena. Predavanje je održano u nazočnosti predstavnika Velikoga imama Ahmada al-Tayeba, velikoga šeika sveučilišta Al-Azhar i drugih velikodostojnika ovoga sveučilišta. Govornici su razvili predavanje o muslimanskoj tradiciji u svjetlu dijaloga te o nedavno potpisanoj deklaraciji iz Abu Dhabija koju su potpisali Sveti Otac Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad al-Tayeb. „Velika je radost što se možemo prisjetiti susreta od prije 800 godina u Damietti i to u svjetlu zagrljaja velikoga imama i pape Franje u Kairu, koji su ponovili u Rimu i zapečatili u Abu Dhabiju. U svjetlu tih susreta mislim da će za budućnost biti važno zajednički stvarati prilike za razmatranje ove zajedničke deklaracije i njezinih bitnih sastavnica, naročito zajedničku vjeru u Boga stvoritelja i dimenzije religijskih sloboda te zaštitu manjina kako bi se razvio prostor za akciju, u kojem će biti moguće ostvarivati dobro svih ljudi”, prokomentirao je kustod fra Francesco Patton.

Svečanost zatvaranja trodnevnoga skupa održana je u katedrali sv. Josipa, sjedištu Uprave franjevačke provincije u Kairu. Pontifikalnu svetu misu predvodio je kardinal Leonardo Sandri, koji je nazočnima udijelio apostolski blagoslov u ime pape Franje. „Susret je bio proročki događaj za ostvarenje novoga svijeta za koji se nadamo da postoji među vjerskim zajednicama. To je svijet mira, dijaloga, razumijevanja, a nipošto svijet nasilja, kamo li nasilja u ime Boga. To je svijet koji ne uključuje terorizam ni uporabu sile. Molimo Boga za ovo, u zajedništvu s Asiškim siromaškom, koji je došao ne noseći ništa doli svoje tijelo ujedinjeno s tijelom Kristovim”, rekao je kardinal Sandri.

Izvor: Svjetlo riječi

KALENDAR DOGAĐAJA

Lipanj 2019
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17