NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Bez ljubavi mogu se sijeći drva, praviti cigle, kovati željezo. Ali bez ljubavi se ne može približiti čovjeku!"

Lav Nikolajevič Tolstoj

Frama Tuzla na zajedničkom iftaru

Tuz8618a
 „Ljubi Gospodina Boga svojega iz sveg srca svoga (...) i bližnjega svoga kao sebe samoga“

Čovjek današnjice živi u vremenu planiranja. Najbliži primjer planiranja odraslog čovjeka jest godišnji odmor nekoliko mjeseci unaprijed, obilježen zahtjevom za slobodne dane, rezervacijama smještaja, hrane, prijevoza... Čak i u svojim najmlađim godinama smišlja on čega se igrati nakon škole. S druge strane, vremenom čovjekovi planovi postaju ozbiljniji i kompliciraniji. Od školskih planova koju lekciju učiti i kako, čovjek započne razvijati ozbiljne projekte koji doprinose zajednici u kojoj živi. Ujedno mu i ti planovi daju određenu sigurnost da će se nešto ostvariti, jer već pri samom planiranju on zamišlja kako i kada će ostvariti projekt, kao da rezervira svjetsko vrijeme uključujući cijelu zajednicu. Dakle, čovjeku je jednostavno urođeno planiranje vremena.

Tuz8618b
Ali, ponekad, kako i sam često kaže, ne ide sve po planu. Mnogo je stvari na koje on ne računa u svojim pripremama te koje su izvan njegove moći. Često se i sam obeshrabri susrećući se s lošim iskustvima i vijestima te se plaši neuspjeha i neprihvaćanja. Lakše mu je odustati od plana nego se boriti kako bi ga ostvario. S druge strane, on ponekad traži savjet od ljudi koji su doživjeli slične situacije. Ipak, u takvim trenutcima potrebno je sjetiti se Onoga koji je isplanirao svakog čovjeka na jedinstven način. Iako od čovjeka traži ostvarivanje Svog plana, odnosno njegov doprinos i rad, govori mu da se ne plaši i ne brine jer mu je uvijek spreman pomoći.
I mladi Naučno – istraživačkog kampa, ili kako sebe nazivaju NIKovci, su, kao i prošle godine, vrijedno isplanirali zajednički iftar. Jedan je to od uspješnih projekata koji jačaju međureligijsku suradnju u Bosni i Hercegovini. Iako je iftar održan u Tuzli, bio je zajednički, ne samo po tome što je spojio sve monoteističke religije, već što su ga spremali mladi iz različitih gradova Bosne i Hercegovine: Travnika, Orašja, Jajca, Dervente, Tuzle...  Mladima Naučno – istraživačkog kampa u pripremi hrane pomogli su i naši framaši. Također, sve što su trebali napraviti bilo je otvoriti svoje srce i živjeti zapovijed ljubavi, biti podrška bližnjemu.  
Međutim, nekoliko sati prije samog iftara činilo se da sve ide po planu, ali dogodilo se upravo ono što nije u čovjekovoj moći. Iftar, koji je planiran vani na tuzlanskom brdu – Kicelju, nakratko je spriječilo nevrijeme. No, mladi NIKovci i gosti, točnije profesori Univerziteta u Tuzli, štićenici iz CROPS-a te framaši su, kako i sami kažu uz Božju pomoć i providnost pronašli utočište u Franjevačkom samostanu i naposlijetku bili dio prekrasne priče. Zajedno su uz druženje pokazali kako je moguće biti drugačiji, jedinstven, a prihvaćen i voljen. Razbili su predrasude upoznavajući se međusobno te otkrivajući i njegujući sličnosti. Sigurni su da zajedničkim snagama, uz Božju pomoć, naposlijetku mogu ostvariti divne planove. Ponekad čak i zanimljivije od planiranog.

Frama Tuzla

KALENDAR DOGAĐAJA

Lipanj 2019
N P U S Č P S
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17