Citat tjedna

"Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi."

Mt 24, 44

81519025 124335039042693 204004852001406976 oPripravu za naš najradosniji kršćanski blagdan Božić započeli smo u subotu, 30. studenoga 2019. obredom blagoslova adventskog panja, adventskih vijenaca koje su vjernici donijeli na blagoslov i ponijeli svojim kućama i svojim obiteljima kao simbol kršćanske priprave za Božić i paljenjem prve adventske svijeće na panju.
U slavlju paljenja četiriju adventskih svijeća na adventskom panju ispred oltara u predvečerje četiriju nedjelja došašća sudjelovali su: učenici od 1. do 9. razreda devetogodišnje škole, krizmanici, prvopričesnici, dječji župni zbor, ministranti, članovi Franjevačke mladeži, roditelji i vjernici. Također, svake nedjelje došašća prije pučke svete mise palili smo adventske svijeće na adventskom panju uz popratnu molitvu.
 
Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca ove godine, nakon dužih priprema, koje su se sastojale od ministrantskih susreta i redovitih posjeta svetim misama, svečanim euharistijskim slavljem u prepunoj crkvi obrednim slavljem uvedeno je osam novih ministranata, sedam dječaka i jedna djevojčica, u zajednicu poslužitelja oltara ove župne zajednice.
 
U četvrtak, 05. prosinca održano je euharistijsko klanjanje u ozračju Došašća, a u sklopu nadolazeći Božićnih blagdana na temu: „U susret Božiću“. Klanjanje su predvodili krizmanici (budući članovi naše Frame). Za vrijeme klanjanja kroz meditacije zahvalili smo se Gospodinu na ovom milosnom vremenu Došašća te izrazili želju više boraviti u blizini s Isusom.
 
Za vrijeme Došašća svakim radnim danom imali smo svete mise zornice u 6: 30 sati. Mise zornice bile su veoma dobro posjećene,a posebno tridesetak djece redovito je dolazilo i sudjelovalo na misama zornicama.
 
U vremenu od 13. do 20 prosinca pastoralne aktivnosti u našoj župi odvijale su se u završnim pripremama za nadolazeće božićne blagdane. 
U petak, 13. prosinca postavili smo u crkvi borove i nakitili za nadolazeći Božićni koncert. 
 
Na treću nedjelju došašća, 15. prosinca održan je tradicionalni božićni koncert u župi  u izvedbi Gudačkog kvarteta i Zbora Magnificat Glazbene akademije u iz Sarajeva pod ravnanjem maestra dirigenta fra Emanuela Josića, profesora glazbe. Mnogi gosti s okolnih župa i domaći vjernici bili su oduševljeni izvedbom mladih glazbenika.
 
U četvrta, 19. prosinca u našoj crkvi postavili smo jaslice ispred oltara. Sutradan, u petak, 20. prosinca imali smo veliku božićnu ispovijed u župi.
Proslavu našega najradosnijeg kršćanskog blagdana započeli smo u utorak, 24. prosinca na Badnji dan blagoslovom božićnih jaslica ispred oltara. Nakon blagoslova ugodno i lijepo druženje nastavilo se uz čašu kuhanog vina i čaja ispred crkve.
 
Božićnu radost nastavili smo svetom misom Polnoćkom. Prije svete mise naši krizmanici izveli su prigodni recital:“Svjetlo se ne smije ugasiti.
Sutradan, na sam dan Božića, 25. prosinca nakon euharistijskog slavlja održan je prigodni program kao svojevrsna čestitka svim vjernicima iz Orašja i okolnih župa. Naši najmlađi, ministranti, prvopričesnici i članovi dječjeg župnog zbora pripremili su prigodni recital „Anđeoski glas nam javlja“ i „Božićnu čestitku“.
 
Od 26. do 30. prosinca imali smo blagoslov naših obitelji u župi. Za vrijeme blagoslova sve je bilo u kršćanskom duhu i ozračju.
Na Staru godinu, 31. prosinca imali smo misu zahvalnicu i euharistijsko klanjanje zahvale za proteklu godinu.
 
Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. 1. 2020. imali smo blagoslov vode i soli.
 
Po svršetku misnog slavlja ministranti i djeca ispred oltara izmolili su molitvu „Povelja malog misionara“ uz Svjetski dan djela sv. Djetinjstva.
 
Tko misli, da susret s Bogom nije tako važan, neka s pjesnikom Jochen Kepplerom razmisli o stihovima, koje je on napisao:
 
Bez Boga sam riba na morskom žalu,
Bez Boga sam kao kapljica na žaru,
Bez Boga sam kao travka na pijesku,
I ptica čije krilo počiva u miru,
Ako me Bog pozove po imenu,
Postajem voda, vatra, zemlja, zrak.
 
 
logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo