Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Vic9218

Gradnja katoličkih crkava u srednjovjekovnoj Bosni vezana je uglavnom uz razvitak gradova i dolazak franjevaca.

Dok su krstjani obitavali po selima, franjevci idu u trgovačka, gradska i prigradska mjesta gdje boravi veliki broj ljudi. Najstariji popis franjevačkih samostana imamo kod Bartolomeja Pizanskog, koristeći podatke iz vremena 1375. Prema tom popisu Bosanska vikarija je obuhvaćala sve zemlje od Crnog mora do Istre, s djelovima Ugarske i Vlaške sa 7 kustodija i 36 samostana.

Na području Bosanske kustodije spominju se samostani u Milima (kod Visokog), Kraljevoj Sutjesci, Lašvi i Olovu. U najvećoj mjeri dubrovački majstori sudjeluju u gradnji crkava i samostana po Bosni. Iz 15. stoljeća se spominju i mnogi drugi samostani: Podvisoki, Zvornik, Fojnica, Kreševo, Vranduk, Bobovac, Livno, Srebrenica... Vihor stoljetnih ratova i paleži uništio je uglavnom sve te građevine.

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo