Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

pap301018a
U nedjelju, 28. listopada papa Franjo predvodio je misno slavlje u Bazilici Sv. Petra u Vatikanu. Kako smo već upoznati, sinoda je trajala od 3. do 28. listopada.


Na kraju Sinode papa je istaknuo: "Slušati, biti bližnji i svjedočiti, tri su koraka na putu vjere. Ne smijemo biti učitelji svih i stručnjaci svetoga, nego nositelji novoga života, to jest svjedoci ljubavi Božje koja spašava.” Sveti Otac se osvrnuo i na ulomak o Isusovu putu služenja koji ga vodi u Jeruzalem. Rekao je kako je slijepac Bartimej od  prosjaka postao Isusovim učenikom i nakon toga otišao s ostalima u Jeruzalem. Potrebno je slušati prije nego počnemo govoriti, a to znači da je apostolat duha prvi korak koji Isus pokazuje, slušajući vapaj slijepca i dopuštajući mu da govori, bez žurbe, dok ga oni koji su s Isusom prekoravali kako bi ga ušutkali.

Papa je istaknuo kako je poziv svakog od nas s ljubavlju i strpljenjem slušati, ne beskorisno brbljanje, nego potrebu bližnjega. To je stepenica više na putu vjere.Papa se obratio mladima uz ispriku, ako su katkad odrasli začepili svoje uši, a ne otvorili srce. Kao Isusova Crkva žele nas slušati s ljubavlju, sigurni da je naš život dragocjen, jer Bog je mlad i ljubi mlade. Biti bližnji, poput Isusa koji je susreo Jerihonskog slijepca, je druga stepenica na putu vjere. Isus je upitao Bartimeja: "Što hoćeš da ti učinim?"  Papa je kazao kako se na putu vjere treba čuvati dvije opasnosti, jedna je kad se vjera usredotoči na izričaje nauka, a druga kad se govori pameću, ne dotičući srce. Kad je vjera utemeljena na djelovanje, u opasnosti je da postane moraliziranje i da se svede na društveno djelovanje. Međutim, vjera je život i znači živjeti ljubav Boga koji je promijenio naš život. Pozvani smo nastaviti Božje djelo na Božji način, u Njegovoj neposrednoj blizini, u zajedništvu. Bartimejevo spasenje nije bilo u njegovom jasnom shvaćanju Boga, nego u traženju i želji da ga susretne. Osjećaj za potrebu spasenja početak je vjere. Da bismo bili djelotvorni potrebno je svjedočanstvo našega života, a ne naša propovijed, zaključio je Papa.


Frama

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo