Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

ks221018a

Ove je godine 21. Listopada održano 10. Nacionalno hodočašće članova OFS-a BiH u Kraljevu Sutjesku bosanskoj kraljici Katarini.

Geslo ovogodišnjeg hodočašća bijaše: sveti Franjo – čovjek i za naše tisućljeće. Jesmo li mi ljudi darovanog prostora i vremena?
U kolijevci i svetinji franjevačke Bosne i Hercegovine nazočne je hodočasnike i vjernike pozdravio fra Dane Karačić, nacionalni duhovni asistent OFS-a BiH. Fra Dane se zahvalio domaćinima na bratskoj ljubavi i gostoprimstvu, prisjetivši se prošlih vremena ponovno je naglasio da je Provincija Bosna Srebrena majka svih hrvatskih provincija i svima zaželio ustrajnost i Božji blagoslov naglasivši važnost molitve i dobrih djela. Kakva nam je molitva? Kakva su nam djela?
U ime odsutne nacionalne ministre OFS-a BiH, sestre Matee Galić, sve je nazočne pozdravio brat Ivan Šekelja, doministar nacionalnog bratstva OFS-a BiH koji se također zahvalio domaćinima na svemu dobrom i lijepom što nam darivaju, a mi njima darivamo osjećaje blizine i pripadnosti. Bogu hvala, lijepo je pripadati franjevačkoj obitelji.
Sve je nazočne vjernike pozdravila i zahvalila se svima u ime odsutnih brata Marijana Begića, područnog ministra OFS-a kraljice Bosne Srebrene, i fra Domagoja Šimića, duhovnog asistenta bosanskog bratstva OFS-a kraljice Katarine, sestra Ljerka Mikić, povjerenica za formaciju članova bosanskog bratstva OFS-a, naglasivši kako je ovo jubilarno, deseto nacionalno hodočašće i kako nas trećare i trećoredce spaja i zagovara kod dobrog Oca nebeskog naša kraljica Katarina, i kako trebamo u otvorenosti darovima Duha Svetoga dopustiti sv. Franji da preko nas i po nama bude što jest: čovjek i za naše tisućljeće.
 Predavanje okupljenim hodočasnicima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine je imao brat Ivan Šekelja, doministar Nacionalnog bratstva OFS-a BiH. Govorio je o obilježavanju 40 godina obnovljenog Pravila OFS-a BiH, posebno istaknuvši naše djelotvorno življenje Pravila u svakodnevnom životu i svijetu u kojem živimo i koji od nas s pravom traži i očekuje da budemo promicatelji, nositelji i svjedoci socijalne pravde i mira. Ivan se osvrnuo i na probleme koji prate naše društvo, posebno istaknuvši kako smo ovdje, u Kraljevoj Sutjesci, na izvorima franjevaštva, iz bratske ljubavi da ohrabrimo malo stado i vjerne pastire u istinskom  svjedočenju Dobra i Mira, i kako nas je, na žalost, sve manje u našoj domovini BiH. Molimo i vjerujemo u Božju providnost i ljubav, molitve zahvalnosti i dobra djela, žrtve naših predaka, zagovor Asiških siromaha i kraljice Katarine, zahvaljujući Gospodinu što pravolinijski piše po našim krivim crtama, i što nam je Put, Istina i Život.
U crkvi ispunjenoj vjernicima i mnogima koji ne mogoše u nju, sv. Misu u zajedništvu 20-ak braće svećenika je slavio fra Ivica Radić, voditelj HKM Krefeld/Manchengladbach, zamjenik  fra Domagoja Šimića i domaći sin. U nadahnutoj i poučnoj propovijedi fra Ivica se osvrnuo na kraljicu Katarinu čiji život bijaše obilježen ljubavlju, stradanjima, patnjom, tugom, i koja nalazi smisao i utjehu u vjeri i nadi, poslušnosti i poniznom služenju potrebnima. Nama danas, pored Isusa Majke Marije i Franje, kraljica Katarina može i treba biti primjer i uzor, zagovornica jest, kako u svim okolnostima biti i ostati dobra osoba, ljubiti Boga i braću ljude. Župni je zbor animirao pjevanje, a misna čitanja članovi i molitvu vjernika članovi OFS-a koji su na naše rogožine došli u pratnji duhovnih asistenata kojima zahvaljujemo za bratsku ljubav i suradnju.
Sve je hodočasnike i vjernike, i sve nazočne, u svoje ime i u ime samostana i župe, pozdravio domaćin, gvardijan fra Željko Brkić, izrazivši radost, sreću i zadovoljstvo na još jednom bratskom susretu koji nas raduje, spaja, obogaćuje… Sv. Misu je putem radio valova prenosio radio-Marija BiH.
Posebno je bilo lijepo vidjeti mnogo osoba u narodnim nošnjama iz svih krajeva BiH, jer poslije sv. Mise tradicionalno slijedi tradicionalna smotra folklora, uživanje u sačuvanim narodnim običajima.
Poslije stola Gospodnjeg slijedi i okrepa brata "magarca" i bratski susret članova OFS-a BiH, kao i susreti braće i sestara Prvog i Trećeg reda i međusobni susreti ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom u blagoslovljeno življenje svakidašnjice i nove susrete u Kraljevoj Sutjesci i drugim dragim mjestima.

Ljerka Mikić           

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo