NASLOVNICA    |    MULTIMEDIA    |    KONTAKT

SMM1.png SMM2.png SMM3.png

logo2017.png

Citat tjedna

"Ne učimo za školu, nego za život!"
(Lucius Annaeus Seneca)

Intervju s Dinkom Perišom: Bez Crkve, ne mogu, ne znam, a i neću!

Dinko Periša je nekadašnji nacionalni predsjednik Frame Hrvatska i Bosna i Hercegovina, a današnji, možemo slobodno reći, najpouzdaniji oslonac Frame Bosne Srebrene.

Molitva sv. Nikoli Taveliću

Jeruzalemski mučeniče, sveti Nikola, još se u ranoj mladosti nisi obazirao na bogatstvo i raskoš ovoga svijeta, nego si izabrao život žrtve i siromaštva u Redu svetoga Franje Asiškog.

Franjevački vikend u Tuzli: Tuzlanska franjevačka obitelj bogatija za šesnaest framaša i dvanaest članova franjevačkog svjetovnog reda

Čovječe, koji si otvorio vijest zanimajući se za tuzlansku framu. Ili te možda iznenadio naslov da je u Tuzli bio pravi franjevački vikend.

Obred primanja i obećanja Frame Brestovsko

U nedjelju, 11. Studenoga 2018. godine, pod svetom misom u 8:30 održan je Obred primanja i obećanja Frame Brestovsko.

Iskustvo XV. Franjevačke škole animatora

"Želiš li ići na Školu animatora?" Ovo pitanje bila mi je dobrodošlica na sastanku vijeća mog mjesnog bratstva, na koje sam sasvim slučajno zakasnio.

Održana XV. Franjevačka Škola animatora Frame Bosne Srebrene

Konvikt Franjevačke klasične gimnazije, u Visokom, ovoga je vikenda, od 09. do 11. studenog 2018. godine, primio 44 framaša iz 16 mjesnih bratstava Frame Bosne Srebrene te je ponovno s…
NOVOSTI
14. Studeni 2018.

Intervju s Dinkom Perišom: Bez…

Dinko Periša je nekadašnji nacionalni predsjednik Frame Hrvatska i Bosna i Hercegovina, a…
14. Studeni 2018.

Molitva sv. Nikoli Taveliću

Jeruzalemski mučeniče, sveti Nikola, još se u ranoj mladosti nisi obazirao na bogatstvo…
13. Studeni 2018.

Franjevački vikend u Tuzli: Tuzlanska…

Čovječe, koji si otvorio vijest zanimajući se za tuzlansku framu. Ili te možda…
13. Studeni 2018.

Obred primanja i obećanja Frame…

U nedjelju, 11. Studenoga 2018. godine, pod svetom misom u 8:30 održan je…
12. Studeni 2018.

Iskustvo XV. Franjevačke škole animatora

"Želiš li ići na Školu animatora?" Ovo pitanje bila mi je dobrodošlica na…
11. Studeni 2018.

Održana XV. Franjevačka Škola animatora…

Konvikt Franjevačke klasične gimnazije, u Visokom, ovoga je vikenda, od 09. do 11.…

 

Povratak u uobičajenu svakodnevicu ili iz nje nismo niti izlazili; nastavljamo dalje i krećemo ispočetka. U svakom slučaju čekaju stare i nove obveze, odgovornosti, dužnosti i prava. U nama i oko nas radosti, sreće, tuge i boli, nove i stare, iste i drugačije, jedinstvene i neponovljive kao svaki dan života i kao svaki čovjek. Vrijeme darivano kao blagoslov i susret s Bogom, samim sobom i bratom čovjekom, svim stvorenjima Gospodnjim. Gospodine, daj nam hrabrosti upoznati sebe i povjerenje vjerovati Tebi.

Sretan sam sa sretnima i tužan s tužnima. Sreća ima tisuću i jednu priču i osmijeh, i još više: sjaj sunca u očima i toplinu u srcu, a tuga blagoslov priče olakšanja koje dariva mir i nadu u nježnom zagrljaju prijateljstva i ljubavi koje darivaju smisao života i postojanja. Bože! Hvala Ti što su Tvoji planovi, želje i misli mnogo bolji od mojih i naših planova, snova, želja, misli… i molitvi. Jer, da si nas slušao i slušaš Gospode?! Hvala Ti što ne čuješ buku i mrmljanje našeg srca i naših usana. Usmjeri nam misli i korake prema svojoj volji. Želim biti na spas drugima i sebi. Marijo, Majko milostiva! Moli za nas!

Franjini životopisci kažu da je htio biti vitez, sanjao je slavu, čast, uspjeh, karijeru… ljubav; tražio je svoj put Bogu. Bijaše mlad, veseo i tužan, ali ne umišljen i ohol, niti sam sebi dovoljan, traži bliskost i blizinu Stvoritelja i svih stvorenja Njegovih. U traženju i poljupcu se nalaze Isus i Franjo, dodir Ljubavi. Gospodine! Što hoćeš da učinim! Popravi moju crkvu, živi Evanđelje! Gospodin manjem bratu Franji dariva braću. Počinje revolucija Ljubavi, sve ostalo je povijest. Franjevački red, karizma i duhovnost je življena budućnost, djelotvorna vjera, nada i ljubav ovdje i sada, uvijek i svuda, i prema svima, radosno življenje Radosne vijesti. Možemo li zamisliti što i kako bi bilo da Franjo nema povjerenje u Boga? U danima sunca i kiše Franjo slijedi Put, Istinu i Život, i u suhoći duše i tmini srca se hrani i napaja Riječi Gospodnjom na Izvoru vode žive. Njegov je život predanje i uzdignuće Križa u potpunom sjedinjenju s Raspetim Kristom u svetim Ranama. Franjo Gospodinu i Gospodin Franji dariva najbolji dio sebe: Ljubav! Franjo! Daj nam ljubiti Ljubav koja nije ljubljena!

Smiruje me i ispunjava molitva i rad koji su Božji blagoslov i dar koji želim svima. Sve dublje proživljavam molitvu Oče naša. Sve češće i duže zastajem i razmišljam kod riječi: oprosti nam duge naše kao što i mi opraštamo dužnicima našim. Oče nebeski! Hvala Ti što nam opraštaš, velikodušan si i pun smilovanja prema svima. Samo Te molim: ne mjeri nam našom, ljudskom mjerom koja je ograničena i kriva. Gospodaru! Budi milostiv slugama svojim. Bože! Mnogima dugujem osmijeh, lijepu riječ, dobro djelo… i mnogo više i teže. Što  tek dugujem Tebi koji mi darivaš život? Zaboravljaš moje prijestupe radujući se svakom mojem dolasku kući nježno mi govoreći: dobro mi došao, ljubljeni sine! Dobri Bože! Daj da Te ljubim svim bićem svojim i bližnjega kao samog sebe. Želim i molim oprost, kajanje i zaborav. Želim i hoću živjeti u miru; Tebi, Oče i Majko, darivati najbolji dio sebe: ljubav i zahvalnost. Franjo! Uči me živjeti s drugima i za druge, svjedočiti Evanđelje!

Vraćamo se, odlazimo ili ostajemo gdje jesmo ili želimo biti. U svakidašnjem životu koji je lijep i težak, radostan i bolan, traži odricanje i žrtvu pružajući mogućnost izbora za dobro koje ispunjava mir, darivajmo jedni drugima najbolji dio sebe, najbolji dio nas. Tada je kako na nebu tako i na zemlji! 

 

Ljerka Mikić

KALENDAR DOGAĐAJA

Studeni 2018
N P U S Č P S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nema događanja
PRIJATELJI PORTALA

FOOTERLOGOFOFS

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18, BiH 71000 Sarajevo

E-mail: frama.fsr.bs@gmail.com

 

FRAMA OFS Copyright © 2013-2018. All Rights Reserved.

 

designer17