Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Kap81018a
05. i 06.10.2018.godine u konviktu Franjevačke klasične gimnazije  u Visokom održan je redoviti godišnji kapitul i duhovna obnova Bosanskog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Kraljice Katarine.

Na kapitulu su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i delegati iz 15 mjesnih bratstava, te 3 duhovna asistenta mjesnih bratstava i područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić. Kapitulom je predsjedao područni ministar Marijan Begić.

Susret je započeo molitvom krunice i slavljem svete mise u samostanskoj crkvi svetog Bonaventure za sve žive i pokojne članove Franjevačkog svjetovnog reda našeg područnog bratstva. Svetu misu slavio je fra Domagoj Šimić u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem, fra Josipom Mihaelom Matijanićem i fra Perom Oršolićem.

U svojoj propovijedi fra Domagoj je naglasio da se ne trebamo bojati niti očajavati što nas je malo. Eto, skupilo nas se 3 puta više nego što je bilo apostola. To nije malo. Pogledajmo i prisjetimo se samo što su apostoli učinili sudjelovanjem Duha Svetoga. Zato se trebamo pouzdati u Gospodina, moliti da nas nadahne i osnaži svojim Duhom i ne bojati se.

Kap81018c

Nakon svete mise i večere sestra Ljerka Mikić, učiteljica formacije našeg područnog bratstva i članica mjesnog bratstva župe Tolisa održala je predavanje – 130 godina neprekidnog rada i postojanja OFS-a u župi Tolisa. U zaista zanimljivom predavanju čuli smo najvažnije trenutke iz života i rada ovog najstarijeg i najbrojnijeg mjesnog bratstva Trećeg reda svetog Franje u Bosni Srebrenoj. Naglašeno je da ima i starijih bratstava u našoj Provinciji, ali da ovo bratstvo radi bez prekida 130 godina sukladno Pravilu. Na tome se treba zahvaliti duhovnim asistentima koje je dragi Bog nadahnuo i poslao ovom puku. Asistenti su neumorno radili sa trećoredcima i rezultati su vidljivi i danas.  130. obljetnicu bratstvo je krajem rujna obilježilo hodočašćem u Asiz i Padovu, simbolično nazvanim 'Stopama svetoga Franje'.  Nakon predavanja smo se zadržali u iskrenom i vedrom bratskom razgovoru i druženju. Prvi dan kapitula je završen večernjom molitvom časoslova.

lje81018aa

Drugi dan je protekao u radnoj atmosferi. Nakon jutarnje molitve časoslova i doručka sastali smo se kako bi podnijeli izvješća o radu. Svoja izvješća o radu u protekloj godini prvi su podnijeli područni duhovni asistent fra Domagoj Šimić i područni ministar brat Marijan Begić. Potom su uslijedila izvješća ministara mjesnih bratstava. Još jednom smo mogli čuti kako se bratstva bore sa problemom smanjivanja članstva i pojavom apatije koja se uvlači među ljude. Dosta ljudi se odselilo. Dosta članova je i umrlo, obzirom da nam je članstvo starije životne dobi. Neki ne dolaze na sastanke. Bogu dragom hvala i u takvim okolnostima trudom i zalaganjem uz sudjelovanje Duha Svetoga  uspjeli smo oživjeti neka mjesna bratstva, izabrati vijeća i primiti i zavjetovati nove članove. I u narednom periodu očekuje nas dosta rada. Prvenstveno se trebao posvetiti radu s mladim obiteljima i sa Framom. Na nama je da se odupremo negativnim trendovima i da s pouzdanjem u Boga uradimo sve što je u našoj mogućnosti. Rezultati neće izostati.

Kap81018b

Nakon kratke pauze uslijedilo je predavanje koje je održao fra Ivan Šarčevićem profesor pastoralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Neđarićima (Sarajevo). Fra Ivan je govorio na temu Temeljne oznake bosanskog franjevaštva , a prikazao ih je kroz kratku povijest Bosne Srebrene, kroz glavne povijesne prekretnice i protagoniste. Živjeti dostojanstveno kao narod i vjernici možemo samo ako u srcu nosimo sveto Evanđelje i svakodnevno ga pretačemo u život. To nije nimalo lako, a svjedok su nam mnogi povijesni likovi i njihov životni primjer. Bosna je sveta zemlja, franjevačka zemlja i na to uvijek moramo biti ponosni i nikada to ne zaboraviti! Predavanje je na sve ostavilo veliki dojam i potaklo na razmišljanje. Veliko hvala fra Ivanu jer nas je zaista duhovno obogatio ovim predavanjem.

Potom smo se uputili u samostansku ckrvu, da se okupljeni oko stola Gospodnjeg zahvalimo za ovogodišnji kapitul i zamolimo pomoć i zagovor našeg nebeskog Oca i svetoga Franje za rad u narednom periodu. Svetu misu slavio je fra Domagoj Šimić u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem, fra Josipom Mihaelom Matijanićem, fra Perom Oršolićem i fra Ivanom Šarčevićem.

Poslije susreta za stolom Gospodnjim okupili smo se oko stola u gimnazijskoj blagovaonici na zajedničkom ručku.

Hvala dragom Bogu na ovom predivnom susretu, druženju, propovijedima i predavanjima. Hvala našim dragim domaćinima, a posebnu zahvalnost iskazujemo fra Stipi Alandžaku. Zaista smo se i ove godine svojim kućama vratili duhovno bogatiji i jači.

Marijan Begić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo