Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom10418

Vrijeme korizme je milosno vrijeme intenzivnijeg razmatranja misterija Isusa Krista, njegove muke, smrti i uskrsnuća.

Nastojali smo da korizma ne prođe samo u nekom simboličnom odricanju od slatkiša ili nečeg sličnoga. Bilo nam je važno potaknuti sve vjernike naše župske zajednice na duhovnu obnovu, da Uskrs ne slavimo samo izvanjski nego da ga doživimo kao vlastitu pobjedu svjetla nad tamom i pobjedu dobra nad zlom. Stoga smo ponudili mnoštvo sadržaja koji su nas približili tom cilju.
Redovito smo na Facebook stranici Frame Domaljevac stavljali poticajne misli kojima smo nastojali produbljivati smisao korizme! Željeli smo živom vjerom i ljubavlju promatrati Krista patnika i naučiti mudrost njegove ponizne ljubavi, prepoznavati prilike da životom slijedimo njegov primjer, kako bi rasli u vjeri i ostali vjerni do kraja njegovoj neizmjernoj žrtvi za djelo spasenja i otkupljenja.
Vjerujemo da plodovi molitve nisu izostali i da smo u ovom povlaštenom vremenu doprinijeli dubljem razmišljanju o Kristovoj žrtvi za nas, te probudili u svima svijest kako patnja, kao sastavni dio našeg svakidašnjeg života, ima smisla i da je križ put prema uskrsnuću.

Dom10418a
Mi framaši smo imali posebnu milost da smo ove korizme ostvarili svoje dugo planirano i s nestrpljenjem očekivano hodočašće „Stopama svetog Franje“. Biti u Asizu i proći mjesta vezana uz život sv. Franje značilo nam je bolje shvatiti istinu Franjina života i oduševiti se za nasljedovanje Krista po njegovu primjeru. Za nas je to do sada najintenzivnija duhovna obnova za uskrsne blagdane. Sigurno ćemo ju pamtiti cijeli život jer je udarila nove temelje franjevačke duhovnosti za naš stabilan vjernički život.
Kreativna sekcija naše frame, pod nazivom Ideja više osmislila je prigodne plakate sa poticajnim mislima i porukama. Panoi su bili izloženi ispred crkve kako bi ih župljani mogli primijetiti, zastati i pročitati poticajnu misao. Sadržajni tekstovi i poruke su bili usmjereni da potaknu na djela ljubavi i milosrđa. Obnova života će se dogoditi kroz odricanje u korist drugih, kroz istinski post od svađe i ogovaranja, od neprijateljstva i svakoga drugoga zla.    
Kroz pobožnost križnoga puta nalazili smo utjehu u vlastitim problemima i poteškoćama. Dublje i osobnije smo razumijevali pitanje patnje, pitanje smisla trpljenja, bolesti, usamljenosti i mnogih drugih stvari koje nam oduzimaju radost, polet i nadu te rađaju sumnje u našim srcima.
Razmatranja su bila poticajna kako bi učili od Isusa biti prijateljski raspoloženi prema svima  te svojim malim žrtvama pomoći Isusu spašavati svijet. Svaki tjedan  animiranje za put križa kao i službu riječi i molitvu vjernika izmjenjivali su se ministranti, školska djeca, framaši, članovi zbora i liturgijska grupa.
Sadržaji su bili različiti: prema Luki 9, 23-25 učili smo uzimati svoj križ i ići za Isusom, zatim smo molili Franjin križni put od fra Zvjezdana Linića, potom Sveti križni put za prognanike i izbjeglice, koji je izdao Ordinarijat Vrhbosanske nadbiskupije. Razmatrali smo Križni put djece, autora blaženog Ivana Merza, Križni put pod naslovom Put ljubavi, zatim "Pođi za mnom" autora dr. Tomislava Ivančića. Vođeni idejom da:
Kristu ne trebaju oni koji će mu se diviti, nego oni koji će ga nasljedovati. (Soren Kirkegaard)
Željeli smo potaknuti za nasljedovanje Krista ne samo riječima nego i svjedočanstvom života jer nas Krist poziva da uzmemo svoj križ i pođemo za njim ne samo u vrijeme korizme i pobožnosti Križnog puta nego svaki dan. Onaj tko pođe za njim susrest će ga i razumjet će kako se prihvaća život, prašta i voli.

Dom10418b
Da cijelim bićem sudjelujemo u pobožnosti pomogao nam je naš župni zbor sv. Ane, svojim animiranjem i skladnim pjevanjem, za vrijeme Križnog puta i mise.
Humanitarna sekcija Frame djeluje pod nazivom „Otvori srce za ljude u potrebi“. Ove godine su svoju godišnju članarinu darovali Zvonku iz Vareša koji je teško obolio i potrebna mu je rehabilitacija. Žele uskladiti riječi i djela i biti blizu čovjeku u potrebi.
Dramska sekcija naše Frame pod nazivom Malim koracima do velikih djela obradovala je svoje župljane i prijatelje sa još jednom predstavom kojom su prenijeli lijepu priču Na putu u Emaus. Prepoznati Učitelja u „lomljenju kruha“ može čisto srce s djetinjim povjerenjem, otvoreno novosti života.
Medijska sekcija Frame pod naslovom "Gospodin vam dao mir" jednom mjesečno snima svoju emisiju na Radio postaji Orašje. Hod kroz korizmeni post, pokoru, molitvu i dobra djela jest obnova čovjekova identiteta. Kroz četrdesetodnevnu pripremu dočekati zoru uskrsnuća, zoru novog života u preobrazbi svoje svagdašnjice. Nisam tu za sebe, nego za svoga Boga, Crkvu, obitelj i domovinu.
Također prigodom blagdana redovito uputimo čestitku odnosno Božićnu i Uskrsnu poruku vjernicima i svim ljudima dobre volje. Ove godine smo uzeli temu: Pobjeda svjetla, tekst umirovljenog svećenika Đakovačke nadbiskupije Ivana Zirduma. Željeli smo odaslati poruku da hoćemo život, da želimo biti Božji ljudi, obnovljeni svjetlom Uskrsloga Krista, želimo biti djeca svjetla, da nam riječi i namjere budu dobre, nadahnute primjerom Uskrslog Krista.
Na veliki četvrtak smo probdjeli Svetu Uru s Isusom u Maslinskom vrtu. Bila je to molitva razmatranja događaja koji su uslijedili nakon što je u dvorani Posljednje večere Isus sa svojim učenicima proslavio Novu Pashu i darovao se nama u kruhu života. Razmatrali smo Isusovu molitvu predanja kada se krvavo znojio, proživljavajući svu muku svijeta, pobožnost puna svetih čuvstava i gorljivosti.
Bio je prisutan lijepi broj vjernika, a posebno su bili zapaženi pridošli iz inozemstva što je dobar znak da su naši vjernici ostali vjerni svojoj vjeri i ljubavi prema Isusu Kristu. Pjevanje su animirali članovi benda Fenix i članovi župskog zbora.    
Na veliki petak doslovno cijela župska zajednica je došla na poklon i križu Kristovu. Nakon obreda kolone poklonika sve do 22 sata. Lijepo je bilo vidjeti kako roditelji sa djecom, s najmanjim u naručju, dolaze reći svome Spasitelju hvala pružajući cjelov križu. Uz pjevanje muke Gospodnje, već treću godinu članovi župskog zbora pjevaju Gospin plač, potom je uslijedilo „čuvanje groba“ kada sva školska djeca, po razredima, kroz pola sata bdiju uz Kristov grob u zajedničkoj molitvi.
Plod svih ovih bogatih sadržaja bio je istinski radostan doživljaj i svečana proslava Isusova Uskrsnuća. Čestitka i poziv svima da se odvažimo prijeći na stranu života, mira, ljubavi, dobrote te da svoju svakodnevnicu prožimamo snagom uskrsne pobjede.
Uskrsli Gospodin vam dao svoj Mir!
Frama Domaljevac

    

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo