Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom6418a

Predstavom “Put u Emaus” naši mladi, framaši i ministranti, predvođeni neumornim duhovnim asistentom fra Bonom Kovačevićem, priuštili su nam dublji doživljaj otajstava Velikog tjedna.


Već dolaskom na glavni trg u Domaljevcu dočekalo nas je ugodno lelujanje šarenih jaja na ogoljenim granama zakašnjelog proljeća. Urešeni drvored nas je podsjetio na veliko otajstvo naše vjere prema kojemu je sve usmjereno.
Obradovala me ispunjena dvorana sa mnoštvom poklonika različitih dobi spremnih podržati i nagraditi rad mladih, sa pogledima uprtim u još zatvoreni zastor dok su s nestrpljenjem očekivali razotkrivanje prve scene.    
Glumci su se odlično snašli u svojim ulogama i dočarali scenu na tako jednostavan, a opet izrazito dojmljiv način.

Dom6418b
Vjerujem da su se mnoge majke upitale da nisu možda, zbog opravdanih razloga pred sobom, zapriječile svojoj djeci ostvarenje prepoznatih ideala za koje se nisu imali dovoljno hrabrosti izboriti i slijediti ih?   
Sadržaj predstave nas uvodi u događaje koji su se tih dana odvijali koje razotkrivamo u dijalogu dvojice braće. Nemili događaji posljednjih dana unijeli su nemir u uobičajenu svakodnevicu jedne obitelji. Mi smo se nadali… Dogodilo se nešto što nismo mogli uopće naslutiti…, a opet neki unutarnji nemir tjera nas da nastavimo slijediti Učitelja koga su nam doslovno “ukrali” ispred očiju. Osjećaju potrebu nastaviti hod putem kojega su prepoznali dok su slušali Učitelja. Ali Njega više nema!?

Dom6418c
Čisto srce najmlađega brata budi u njima sigurnost nade: “Učitelj će opet doći!” Maleni se ne boji preuzeti odgovornost za obitelj dok ohrabruje braću da slijede svoj put. Nisu ih zaustavile ni majčine suze. Doduše, zbunilo ih je ruganje žena i nakratko pokolebalo u njihovu hodu, ipak zov srca je nadjačao vanjsku buku i znali su kamo trebaju nastaviti.
I dok im se na putu pridružuje odrpanac u dronjcima ne shvaćaju “da im je srce gorjelo” dok im je tumačio da se baš sve tako trebalo dogoditi. Oni još ne razumiju i ne shvaćaju istinu prisutnosti i blizine Učitelja. Dok su u svom domu ugostili gladnog nepoznatog stranca nisu ni slutili da su primili samog Učitelja.
Slušajući molitvu na aramejskom srsi su nas prožimale i kao da su nas prenijele u davno vrijeme zemaljskog hoda našeg Učitelja koji nam otvara oči lomeći kruh za stolom.
Djetinji glas najmlađega brata vratio nas je u stvarnost: Iščeznuo je s očiju, ali je uistinu živ! Opet je s nama! Uskrsnuo je! Ta spoznaja unosi veliku radost u srca svih sudionika.

Dom6418d
Snažna je poruka posljednje scene kada postiđene “lajavice” prilaze i traže oproštenje od braće kojima su se rugale, svjedočeći o susretu s uskrslim Učiteljem. Zaista živ je! Mi smo ga susrele. Uistinu je uskrsnuo!
Poklik: Uskrsnuo je! Odjeknuo je dvoranom i na licima gledatelja ostavio smiješak nade. Tek trenutak poslije zbunjujuće stanke odjeknuo je pljesak zahvalnosti i čestitka našim glumcima koji, ne štedeći svoje vrijeme i ostavljajući svoje umijeće i srce na sceni, obogaćuju naše blagdane.
Hvala vam lijepa! Produbili ste nam veliku istinu vjere, okupirali naše misli bitnim sadržajima i uveli u iščekivanje osobnog susreta s uskrslim Učiteljem! Poveli ste nas u naš Emaus! Hvala od srca!

s. Ana Oršolić

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo