Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Dom29318a

U Domaljevcu u Hrvatskom domu, na Veliku srijedu, 28. ožujka 2018. u 19: 00 sati premijerno je izvedena predstava "Put u Emaus", dramski komad čiji tekst potpisuje Anela Križanac a režiju fra Bono Kovačević.


Predstavu su izveli članovi dramske sekcije "Malim koracima do velikih djela" Franjevačke mladeži Frame Domaljevac koji su istu pripremali u povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa. "Put u Emaus" je vrlo emotivna i lijepa priča o susretu dvojice učenika i Uskrslog Krista kojega prepoznaju u lomljenju kruha. Tema je biblijska, a radnja smještena na putu u Emaus u vrijeme koji su prethodili događajima poslije Uskrsnuća. Kroz biblijsku priču vode nas Prosjak kao Uskrsli Krist (Marijan Mikolić), Šimun kao stariji sin (Anto Đukić), Luka kao mlađi sin (Josip Mikolić) , Josip kao najmlađi sin - dječak (Dominik Anđić), Majka, kao Šimunova, Lukina i Josipova majka (Ivana Perišić), a tu su i Žene kao obraćenice (Ana Rukavina, Jelena Petričević i Antonia Josić).

Dom29318b
Izvorni tekst za ovu predstavu napisala je Anela Križanac.  Cijela predstava  sastoji se od četiriju kratkih scena koje se izmjenjuju. Likovi, prilagođeni su biblijskom dobu, a glazba igra značajnu ulogu u  dočaravanju atmosfere.  Redatelj predstave je fra Bono Kovačević, a postavu glumaca čine osam glumaca . Svi sudionici predstave, uključujući i glumce dramske sekcije Frame Domaljevac, su odradili kompletnu pripremu za ovu predstavu. Predstava je izvedena na pozornici Hrvatskog doma u Domaljevcu.

Dom29318c
Predstava je pripremljena u gotovo rekordnome roku. Framaši su radili s velikom ozbiljnošću i s puno truda na čemu im je čestitao i njihov duhovni voditelj fra Bono Kovačević, a također i fra Blaž Marković, župnik ali i domaća i šira javnost koja je večeras ispunila Dom kulture na Trgu Domeljavac.

Dom29318d
Predstava je jako uzburkala emocije publike koja je tu noć bila u Hrvatskom domu. Pljesak koji je uslijedio nakon predstave govorio je kako je predstava itekako prenijela poruku dvojice učenika koji su u lomljenu kruha prepoznali Uskrsloga Krista. Možemo reći da je cijela predstava prožeta porukom ljubavi koja se daje do kraja i ništa ne zadržava za sebe. Gozba ljubavi ponajprije je značila sudioništvo u zajedničkom životu, radosti, žalosti, sudbini drugih,  to je produbljenje zajedništva i prijateljstva.

Dom29318e
Itekako nas je ova poučna priča uvela u Sveto vazmeno trodnevlje posebno u Veliki četvrtak kada je ljubav Isusa Krista prema svojima na vrhuncu. Do kraja ih ljubi. Bez zadrške. Ništa nije zadržao za sebe. ni svoj život, ni svoj najvažniji odnos s Ocem. Sve im je dao i sve im je otvorio.

FRAMA DOMALJEVAC

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo