Citat tjedna

„Tada im svima reče: Tko hoće biti moj učenik, neka se odrekne sebe i svaki dan uzme svoj križ i neka ide za mnom.“

 

Luka 9, 23

Vit23318

Cvjetni petak je dan kada vjernici iz čitave Lašvanske doline Križnim putem hodočaste na Kalvariju i tako se pridružuju Isusovoj muci u ovom jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Povodom te svečanosti pročitajte kratku meditaciju:

Evo nas, zajedno smo kroz molitvu svatko noseći svoje breme, korak po korak, od postaje do postaje, popeli se na ovo sveto mjesto. Ovo malo mjesto je još samo jedno u nizu koje nosi ime Isusovog križnog puta - puta patnje i boli. Ali, što je sa našom Kalvarijom, Kalvarijom koja živi u nama?

Razmišljaš li ikada maleni čovječe čemu sve to? Čemu to da nedužno biće je potrebno bičevati, potrebno pljuvati, staviti trnovu krunu, teški križ iz kojeg pršte grijesi cijelog ljudskog roda? Razmišljajte li ikada da je on to sve prihvatio, uzeo na sebe i pošao ka cilju. Jesi li se ikada čovječe probudio i zahvalio Kristu za učinjeno? Blago tvojoj duši ako uspijeva razlučiti da nitko veće ljubavi ti ne može učiniti, već da svoj život dadne za tebe.

Ne uzimaj sebi neke tamo osobe za idole, za uzor. Svoj uzor pronađi u Isusovom životu. Koliko puta si se samo našao u situaciji gdje ne vidiš izlaz, osjetiš bol, izdaju, tugu... Vjerujem da prvo što ti padne na pamet u tim situacijama jest da si negdje grešan bio, a sada ti se sve vraća. Međutim, sjeti se samo da ni Krist nije bio kriv, ali svejedno čavao mu probio ruke.

Da bi dobio ružu prvo moraš uhvatiti za trnje. Stoga, ovdje sve i jedan život ima svoju Kalvariju, svoj križni put i križ na leđima, ali neće ti Bog dati veći križ od tvojih mogućnosti. Prihvati ga, ustrajno nosi, jer to je tvoj poklon od Svevišnjega, stvor si na sliku Njegovu. Kada ne bi kročio na svoju Kalvariju, ne bi uvidio vrijednost i ljepotu raja, maleni čovječe.

Ana Jukić / Frama Vitez

logo

O nama

FRAMA je kratica za zajednicu, tj. bratstvo mladih koje se naziva Franjevačka mladež. Dakle, kako je navedeno u čl. 1. statuta Frame, ona je »bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda.

Adresa središnjice Frame i OFS-a

Zagrebačka 18

BiH 71000 Sarajevo

E-mail

frama.fsr.bs@gmail.com

FRAMA OFS Copyright © 2013-2022 All Rights Reserved. Design and development logo